Belinda dacht meteen: je mag mijn nier wel

De één gaf een nier aan de ander nadat ze elkaar op Facebook leerden kennen.

Belinda Smink (links) doneerde drie maanden geleden een nier aanNicole Plas. Foto Bram Budel

Ga je nou weer huilen, vraagt Nicole. Belinda slikt. „Sorry.” Nicole heeft net verteld over hun afspraak. Dat hun vriendschap niet alleen om Willem draait. ‘Willem’ is de nier die Belinda in juli aan Nicole doneerde. Hun vriendschap is door Willem wel in hoog tempo verankerd. Maar eigenlijk kunnen ze gewoon goed met elkaar opschieten.

Het verhaal van Nicole Plas (36) en Belinda Smink (44) is een modern sprookje dat in Donorweek wel verteld mag worden: twee jaar geleden raakten ze bevriend via Facebook. Ze komen allebei uit Apeldoorn en bleken veel gezamenlijke kennissen te hebben. Toen ze elkaar eindelijk ontmoetten op een Ibizafeest van een businessclub, vorig jaar, hebben ze de hele avond staan praten. Het klikte. Daarna gingen ze elke vier weken lunchen.

Nicole is al zeven jaar nierpatiënt. Op de sportschool was destijds gebleken dat haar bloeddruk alsmaar te hoog was. Onderzoek door de nierspecialist wees uit dat haar nieren nog maar voor 73 procent functioneerden. Daar valt mee te leven.

Vier jaar geleden daalde die nierfunctie opeens tot 32 procent. Ze stevende af op de dood. Op termijn zou alleen een nieuwe nier haar redden. Voorlopig zou ze afremmingsmedicijnen slikken, onderwijl bereidde haar vader zich voor. Hij ging gezonder leven, verloor wat kilo’s – alles om gezond genoeg te worden bevonden om een nier af te staan aan zijn dochter. Haar zusje (nu 26 jaar) was ook bereid om een nier te doneren, maar dat zou pas twintig jaar later gebeuren als die van haar vader was uitgewerkt. Bij elke test bleek haar vader net gezond genoeg om te doneren.

Nicole werd intussen steeds zwakker: haar weken bestonden nog maar uit drie dagen. Na elke dag dat ze iets ondernam, moest ze een dag op de bank liggen om bij te komen. Ze had al lang haar baan opgegeven, maar ook met paardrijden en tennis moest ze stoppen. Ze leefde al een jaar met haar man, dochter, familie en (Facebook-) vrienden toe naar de transplantatie.

Begin februari dit jaar plaatste Nicole een mededeling op haar Facebookpagina: de transplantatie gaat niet door. Haar vader was op de valreep afgekeurd. Ze vond het vooral zo erg voor hem, zegt Nicole nu, omdat hij zich drie jaar had ingespannen om fit genoeg te worden. Haar zusje verklaarde zich bereid meteen te doneren, omdat de nier van hun vader wegviel, maar Nicole en haar man vonden haar te jong.

Belinda zag het bericht en besloot meteen: Nicole krijgt mijn nier. Ze zei niks maar twee weken later hadden ze weer een lunchafspraak. „Nicole zat te kletsen over van alles en ik dacht alleen maar: ‘Ga ik het nu zeggen? Want dan kan ik niet meer terug.’” Ze zei, halverwege een zin van Nicole: je mag mijn nier wel hebben. Nicole reageerde flegmatisch: oké, dank je. „Ik wist niet of ze besefte wat ze zei dus ik deed luchtig.”

Belinda wist wat ze deed. Ze is zelf heel gezond en vond het onrechtvaardig dat haar nieuwe vriendin dood zou gaan. Binnen twee weken was ze getest in het VUmc in Amsterdam; ze was fit genoeg om te doneren en bovendien had ze dezelfde bloedgroep als Nicole. Op 9 juli was het zover: eerst werd Belinda geopereerd, vervolgens Nicole.

Een paar dagen na de operatie voelde Belinda zich alsof er een vrachtwagen over haar heen was gereden. Nicole voelde zich meteen stukken fitter dan daarvoor. Willem deed het. Ze tonen foto’s van de operatie – een gapend gat met daarin de nieuwe nier. Hij werd meteen roze, wat erop wees dat het bloed erin stroomde.

Belinda is hersteld, ze werkte gisteren weer voor het eerst. Ze had drie maanden betaald verlof gekregen op grond van de Wet op de orgaandonatie. Met Nicole gaat het veel beter dan vóór de operatie. Wel moet ze een cocktail van afweeronderdrukkende medicijnen slikken om de kans te beperken dat haar lichaam de nier afstoot. Dat maakt haar kwetsbaar voor infecties. En de kans dát Willem wordt afgestoten, blijft voorlopig bestaan.

    • Frederiek Weeda