Een omhelzing die al 3.500 jaar lang duurt

Foto Sofia Voutsaki
Foto Sofia Voutsaki

Is het een liefdespaar? Sofia Voutsaki, hoogleraar Griekse archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vond afgelopen zomer een graf met een man en een vrouw die elkaar omhelzen. Ze deed haar vondst in een grafveld uit 1600-1500 voor Christus bij Ayios Vasilios, twaalf kilometer ten zuiden van de Griekse stad Sparta. „Zo’n graf uit die periode heb ik nooit eerder gezien.”

De man en vrouw liggen met opgetrokken knieën tegen elkaar, de vrouw voor en de man achter. Met zijn linkerhand ondersteunt hij haar hoofd. Zijn rechterhand grijpt haar rechterhand, terwijl zij haar linkerhand op zijn rechterarm heeft gelegd. Over de doodsoorzaak is niets bekend.

Het grafveld, waarvan het graf met het paar deel uitmaakt, bestaat uit ruim dertig graven die dicht bij elkaar liggen, op een afstand van een tot anderhalve meter. De graven zijn bijna twee meter lang en gebouwd van steen, op dat ene graf na. Het paar lag niet in een gebouwd graf, maar op kiezels in een rechthoekige kuil van ongeveer anderhalve meter lang, die waarschijnlijk met aarde is dichtgegooid. Op het graf lagen twee loodzware rechthoekige stenen. „De vraag is of het een bijzondere (romantische) begrafenis was of een afwijkende met negatieve betekenissen”, zegt Voutsaki. Onderzoek van de opbouw van de kuil en fysisch-antropologisch onderzoek aan de botten moet meer duidelijkheid scheppen.

Bij het grafveld zijn archeologen ook bezig met de opgraving van wat vrijwel zeker een Myceens paleis is, maar uit een iets latere periode stamt: 1400-1300 voor Christus.

Een internationaal gezelschap archeologen heeft afgelopen zomer Ayios Vasilios uitgeroepen tot een van de tien belangrijkste opgravingen ter wereld.