Weer geen prijs voor goed leiderschap

Het kwam niet als een verrassing. Een dag nadat de Afrikaanse Unie had geëist dat het Internationaal Strafhof geen zittende Afrikaanse leiders vervolgt, maakte de Mo Ibrahim Foundation bekend dat zijn prijs voor ‘uitzonderlijk leiderschap’ niet wordt uitgereikt. In de zeven jaar dat de prijs bestaat, waren er slechts drie laureaten.

De Soedanese telefoonmagnaat Mo Ibrahim, initiatiefnemer van de prijs, vindt dat zijn Foundation de criteria voor goed leiderschap niet moet aanpassen. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de jongere generatie, die volgens hem leiderschap veel serieuzer neemt. „Afrika verandert, en de jonge generatie Afrikanen is anders”, zei hij. „Het zijn beter opgeleide mensen, beter geïnformeerde mensen.”

Toch worden veel van de ruim vijftig landen in Afrika geleid door mannen die soms decennialang aan het pluche blijven plakken. Zakenman Ibrahim riep de geldprijs in 2007 in het leven nadat hij een fortuin had vergaard met de verkoop van telecombedrijf Celtel. De gedachte is dat juist Afrikaanse leiders die zich níet verrijken ten koste van hun eigen inwoners, bij hun pensionering iets extra’s kunnen verdienen: 5 miljoen dollar, uitgesmeerd over tien jaar.