Afghaanse gouverneur gedood bij bomaanslag in moskee

Arsala Jamal, toen nog gouverneur in Khost, op een foto uit 2007. Foto AFP/ Haraz N. Ghanbari

Bij een bomaanslag in een moskee in de Afghaanse stad Puli Alam is vanochtend gouverneur Arsala Jamal omgekomen. Vijftien andere mensen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand zijn. Jamal, gouverneur in de oostelijke provincie Logar, hield op dat moment een speech ter ere van het Offerfeest.

De bom zou zijn geplaatst in een microfoon aan de voorkant van de moskee, zo zeiden twee Afghaanse functionarissen tegen persbureau AP. De 47-jarige Jamal was een vertrouweling van president Hamid Karzai en was zijn campagneleider tijdens de verkiezingen van 2009. Tot hij aan het werk ging in Logar was hij gouverneur in de provincie Khost.

Jamal stond bekend als een vooraanstaand doelwit. Hij had in het verleden al meerdere pogingen tot moord overleefd, waaronder enkele zelfmoordaanslagen. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, maar voor de Talibaan zijn Afghaanse functionarissen, militaire en NAVO-troepen een doelwit in hun strijd gebied in het land terug te winnen nu internationale troepen bezig zijn zich terug te trekken.


Grotere kaart weergeven

    • Frank Huiskamp