Advocaat met het ponteneur van een dorpsnotabele

Wie: Robert van Haarst

Leeftijd: 64

Wat: advocaat grooming-verdachte Frank R.

Waar: ‘Pauw & Witteman’, 9 oktober

Pedante strafpleiters zijn bijna dagelijks te gast in televisieprogramma’s, maar Robert van Haarst, de verdediger van grooming-verdachte Frank R., hoort in een net iets andere categorie thuis dan Jan-Hein Kuijpers, Gerard Spong of de gebroeders Anker. We zagen hem voorzover valt na te gaan nog maar één keer eerder op televisie, kort in Nova (2010,) als raadsman van een Groningse wier kind ontvoerd zou zijn door een medewerkster van Jeugdzorg.

Mr. R. J. E. van Haarst, partner in de maatschap Staal & Van Haarst Advocaten te Winschoten (filialen in Appingedam en Groningen), presenteerde zich nogal opvallend aan de tafel van Pauw & Witteman, met het ponteneur van een dorpsnotabele. In talkshows mogen gasten over elk onderwerp meepraten, maar de ongeschreven regel luidt dat je daarbij enige maat dient te houden. Van Haarst deed dat nauwelijks: hij kapittelde GroenLinks-leider Bram van Ojik over het weglopen uit de begrotingsonderhandelingen („Nu heeft u helemaal niets!”) en viel onder de eindtune nog even Jan Slagter (Omroep MAX) frontaal aan, omdat bij de publieke omroep alle programma’s op elkaar lijken zouden.

Over de zaak zelf deelde Van Haarst mee dat zijn cliënt „een doorsnee man” was, die „alleen over sommige dingen heel anders denkt dan u en ik.” Meneer Doorsnee had aanvankelijk niet eens begrepen dat hij iets verkeerds gedaan had, volgens zijn raadsman.

Vaak komen veel publiciteit genererende zaken als die van Frank R. terecht bij iemand uit het handjevol bekende strafpleiters. Die doen dat meestal pro deo, maar ze kunnen eer inleggen met een lastig te verdedigen verdachte en zo nog beroemder worden. Dat nu deze relatief minder fameuze „specialist in straf- en jeugdrecht” aan de beurt kon komen, zou wel eens te maken kunnen hebben met de merkwaardige geschiedenis van de zaak tegen Frank R. uit Cuijk.

Vijf maanden geleden, toen hij werd aangehouden, leek het namelijk heel overzichtelijk: een vermist minderjarig meisje uit Noord-Groningen werd bij verdachte aangetroffen. Het is niet helemaal duidelijk waarom juist nu het Dagblad van het Noorden groot nieuws maakte van het enorme aantal meisjes die Frank R. achter de computer bespied had. Uiteraard namen de andere media het nieuws unaniem over, want de kijkers- en lezersmarkt is dol op gruwelen om grote zedenzaken. Benieuwd wat deze advocaat eruit zal weten te slepen, zowel voor zichzelf als voor zijn cliënt.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.

    • Hans Beerekamp