Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Aantekeningen uit de paaldansvereniging of toch die roman over religie: wie wint de NS Publieksprijs?

Schrijfster Simone van der Vlugt signeert haar boek tijdens Manuscripta in 2012, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Van der Vlugt was ook vorig jaar een van de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs 2012. Dit jaar is ze voor de zesde keer genomineerd (Foto ANP)

Vanavond wordt in De wereld draait door de winnaar bekendgemaakt van de NS Publieksprijs. De nominatielijst is met “het mannenboek van 2012”, een boek over voeding en de winnaar van de Libris Literatuurprijs erg divers.

Zes auteurs kans op de grootste boekenpublieksprijs van Nederland: Geert Mak (Reizen zonder John), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), Michel van Egmond (Gijp), Simone van der Vlugt (Aan niemand vertellen), Jan Brokken (De vergelding) en Kris Verburgh (De voedselzandloper).

Een uiterst diverse lijst dus, met een boek over voeding en afvallen (Verburgh), een roman over religie en verlossing (Wieringa), een thriller (Van der Vlugt), een reisboek (Mak), een non-fictiewerk over de Tweede Wereldoorlog (Brokken) en een journalistiek boek over een getapte voetbalanalist (Van Egmond).

Dat laatste boek heeft misschien wel de meeste lezers. Er waren afgelopen augustus al “ruim 250.000 exemplaren” van verkocht, zoals CPNB-man Eppo van Nispen tot Sevenaer hoofdpersoon René van der Gijp in het voetbalprogramma Voetbal International kwam vertellen:

Er kan pas sinds een maand op het favoriete boek gestemd worden, en het kan dan ook in het nadeel van Van Egmond en Van der Gijp werken dat hun boek het vooral vorig jaar erg goed deed, en dat het al wat in het achterhoofd van de lezer zit. Eind december vorig jaar vertelde het duo bij DWDD over hun succes, dat gevierd werd bij een “paaldansvereniging”:

Afstand

Van de drie literaire boeken in de lijst (Wieringa, Mak en Brokken) heeft Dit zijn de namen waarschijnlijk de beste papieren. Het kreeg enthousiaste kritieken in de pers, won afgelopen voorjaar de Libris Literatuurprijs en was, vooral daarna, lang bovenin de bestsellerlijst en te vinden.

Mak heeft een grote lezersschare, maar zijn Reizen zonder John, over een reis door de VS in de voetsporen van schrijver John Steinbeck, werd niet unaniem lyrisch besproken. Zo constateerde Auke Hulst in zijn bespreking van het boek dat Mak “een schim in zijn eigen boek” was omdat hij zijn onderwerp, Amerika, op afstand hield. Hulst:

“Ik ervaar dat als een gemiste kans. Het intrigerende van reizen is niet alleen wat je in de buitenwereld tegenkomt, maar juist wat dat bij je losmaakt. Elke reis is een innerlijke en het decor is een spiegel.”

Brokkens De vergelding, over de wraak van de Duitse bezetter in het Zuid-Hollandse Rhoon in WO II, werd in NRC Handelsblad enthousiast door Michel Krielaars besproken.

“Brokken probeert de ware toedracht van de gebeurtenissen te achterhalen door met overlevenden en hun familieleden te spreken. Maar steeds als je denkt dat hij beet heeft, klinken er weer nieuwe stemmen die zijn vermoedens tegenspreken. Op die manier laat hij zien hoe poreus de waarheid is.”

Brokkens boek heeft met Maarten ‘t Hart een grote fan:

Verburgh heeft het voordeel dat zijn boek tijdens de stemperiode zo goed verkocht: de afgelopen vijf weken behoorde het telkens tot de zes bestverkochte boeken. Daarnaast is het boek een ‘stayer’, om het in schaatstermen uit te drukken, want het staat deze week al voor 71ste week in de CPNB-lijst van bestverkochte boeken. Verbugh legde bij Pauw en Witteman uit wat er zo slecht is aan graanproducten:

Simone van der Vlugt won de NS Publieksprijs al een keer met Op klaarlichte dag. Aan niemand vertellen werd niet in deze krant besproken, maar Van der Vlugt werd vorig jaar wel geïnterviewd door Thomas de Veen.