Ziekenhuisbacterie besmet 31 patiënten Veldhoven

Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.
Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Foto ANP / Roos Koole

Bij 31 patiënten van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is de VRE-bacterie aangetroffen. Van hen verblijven er nog twintig in het ziekenhuis. Zij worden geïsoleerd verpleegd, meldt het ziekenhuis.

Vrijdag werd op vier verpleegafdelingen van het ziekenhuis al een tijdelijke opnamestop afgekondigd door het aantreffen van de bacterie. Nu zijn ook op de intensive care besmette patiënten aangetroffen. De overige afdelingen van het ziekenhuis zijn wel gewoon geopend en de zorg voor opgenomen patiënten gaat door.

Voor nieuwe opnames heeft het ziekenhuis sinds vrijdag een nieuwe afdeling geopend. Vanaf vandaag komen daar tijdelijk twee extra verpleegafdelingen bij om alles “in goede banen te blijven leiden”, aldus het ziekenhuis in de verklaring:

“MMC neemt alle mogelijke maatregelen om de besmetting op zo kort mogelijke termijn onder controle te krijgen.”

De verwachting is dat de eerste gesloten afdeling morgen weer open kan en woensdag de tweede. Volgende week volgen de derde en vierde verpleegafdeling. Hygiënemaatregelen in het ziekenhuis blijven aangescherpt. Ook worden uit voorzorg nog steeds op de verpleegafdelingen in Veldhoven extra kweekonderzoeken uitgevoerd.

VRE staat voor vancomycine resistente enterococ, een ziekenhuisbacterie die erg moeilijk met antibiotica is te bestrijden. Gezonde mensen die ermee besmet zijn, worden niet ziek. Alleen bij ernstig zieke patiënten leidt de bacterie soms tot een infectie. De afgelopen jaren zijn ook in andere ziekenhuizen VRE-besmettingen voorgekomen.

    • Anouk van Kampen