Zeven medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Noordwest-Syrië

Sinds grote delen van Noord-Syrië zijn in handen vielen van rebellengroepen, is het aantal ontvoeringen toegenomen.

Zes medewerkers en een Syrische vrijwilliger van het Internationale Rode Kruis zijn gisteren ontvoerd in het noordwesten van Syrië. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de ontvoering.

Simon Schorno, een woordvoerder van het Rode Kruis in de Syrische hoofdstad Damascus, zei dat de daders de zeven hulpwerkers ontvoerden vlakbij de stad Saraqeb in de provincie Idlib. Hun konvooi, dat werd begeleid door gewapende bewakers, was op de weg terug naar Damascus. Grote delen van Noord-Syrië zijn het afgelopen jaar in handen gevallen van rebellen, van wie velen islamitische extremisten zijn. Het aantal ontvoeringen is sindsdien sterk toegenomen, voornamelijk hulpwerkers en buitenlandse journalisten zijn doelwit. Vanwege de onveiligheid heeft het Rode Kruis grote moeite om overal toegang te krijgen en hulp te verlenen.

Ondertussen komen geplande vredesbesprekingen niet echt van de grond. De VN, de VS en Rusland willen de gesprekken volgende maand in Genève houden. Maar de grootste groep in de Syrische oppositiecoalitie zei afgelopen weekend dat ze niet aan de gesprekken zal deelnemen, omdat Syriërs blijven lijden onder de oorlog.

George Sabra, de leider van de Syrische Nationale Raad (SNC), zei dat de groep uit de coalitie zal stappen als die deelneemt aan de vredesbesprekingen. De SNC was aanvankelijk de belangrijkste oppositiegroep buiten Syrië, maar vormde bijna een jaar geleden onder zware druk van het westen een brede coalitie, waarvan het de grootste component blijft.

De Syrische regering heeft al toegezegd bij de vredesbesprekingen aanwezig te zijn, net als Ahmed Jarba, de leider van de oppositiecoalitie. Maar de coalitie heeft nog maar weinig steun in Syrië zelf. Eind september verwierpen elf van de grootste rebellengroepen de coalitie. Ze kondigden de formatie van een nieuwe alliantie aan met als doel de stichting van een islamitische staat. (AFP, BBC, AP)