Voor Orion zit seizoen er na één duel al bijna op

Landskampioen Landstede won de Super Cup ten koste van Orion, de ploeg die wel in Europa en het bekertoernooi, maar niet in de eredivisie mag spelen. „Dit is niet uit te leggen.”

Voor de volleyballers van Orion zit het seizoen er na de eerste officiële wedstrijd alweer bijna op. De ploeg uit Doetinchem zal dit seizoen niet meer dan een wedstrijd of zes, zeven spelen. „Als ik het aan familieleden of op mijn werk probeer uit te leggen, lukt dat gewoon niet”, vertelt speler Jorn Huiskamp na afloop van de verloren wedstrijd om de Super Cup tegen landskampioen Landstede uit Zwolle (3-0). „Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Huiskamp doelt op het faillissement van Stichting Topvolleybal Orion, dat eind augustus werd uitgesproken. De club leek daarmee afscheid te moeten nemen van de ambities voor topvolleybal.

Orion liet het er niet bij zitten, omdat er een verschil is tussen de Stichting Topvolleybal en de vereniging, die een doorstart kon maken. De eredivisielicentie kon volgens Orion gewoon in Doetinchem blijven.

De volleybalbond Nevobo dacht daar anders over en nadat Orion had gedreigd met een kort geding werd een schikking getroffen. Orion verliest de eredivisielicentie, maar behoudt als bekerwinnaar van het vorig seizoen het recht op deelname aan de Europa Cup, de Super Cup en het nationale bekertoernooi. Daarmee kan de ploeg dit seizoen in elk geval minimaal vijf wedstrijden op topniveau volleyballen. Of het er veel meer worden, hangt af van de prestaties in Europa en de nationale beker.

In Zwolle ging het gisteren geen moment over de eenvoudige 3-0 overwinning van landskampioen Landstede. Alle ogen waren gericht op Orion, dat met tien in plaats van elf spelers naar Zwolle was afgereisd. Meer spelers waren niet beschikbaar.

„Er zijn afgelopen zomer drie spelers vertrokken”, vertelt Orion-trainer Bas Hellinga. „Ontzettend jammer, maar ik begrijp hun keuze heel goed. Ze zagen bij ons geen perspectief meer.”

Hellinga wist door alle financiële perikelen pas twee weken geleden dat Orion gisteren de wedstrijd om de Super Cup zou mogen spelen. Een vervanger was al door de volleybalbond aangewezen. „Dan kun je niet echt spreken van een goede voorbereiding”, lacht de coach, die heeft toegezegd bij Orion te blijven.

Hellinga is niet blij met de houding van Nevobo, die volgens hem te weinig heeft gedaan Orion in de eredivisie te houden. „Een aantal ploegen in de eredivisie wilde niet dat wij onze licentie zouden behouden. Dat had onder meer te maken met de huur van sporthallen en andere problemen van organisatorische aard. Maar wat de redenen ook zijn, die zijn nooit goed genoeg. Als bond moet je uitgaan wat het beste is voor het volleybal in Nederland. En het weghalen van Orion, vorig seizoen een van de betere ploegen in de eredivisie, is zeker niet goed voor de sport.”

Michel Everaert, directeur Sport bij de Nevobo, begrijpt de kritiek van Hellinga maar blijft het bondsbesluit verdedigen. „Orion voldoet nu eenmaal niet aan alle licentievoorwaarden. Uiteindelijk hebben we gezegd dat we als bond onze standpunten zouden heroverwegen als alle eredivisieclubs willen dat Orion blijft. Die unanimiteit is er niet.”

Als Orion na dit seizoen aan alle voorwaarden van de bond voldoet, mag het volgend seizoen terugkeren in de eredivisie. Orion-speler Jorn Huiskamp hoeft er nog even niet aan te denken. De man die vorig seizoen nog bij Landstede speelde, maakte deze zomer de overstap naar Orion. Nog voor de soap rond het faillissement begon. „Het is net alsof Ajax alleen in de Champions League, de beker en de Johan Cruijff Schaal mag voetballen”, verbaast Huiskamp zich. „Het is een bizarre situatie.”

De beste speler aan de kant van Orion vindt de nederlaag om de Super Cup van zijn ploeg tegen Landstede terecht. „Zwolle is een goede ploeg en we konden het ze soms lastig maken, maar dan merk je dat we ook snel weer een aantal punten inleveren. Dat heeft met stabiliteit en ritme te maken. Daarvoor heb je veel wedstrijden op hoog niveau nodig.”

En laat dat nou net het probleem zijn voor Orion dit seizoen. Wedstrijden op topniveau: die zijn voor de ploeg uit Doetinchem dit seizoen op twee handen te tellen.

    • Arman Avsaroglu