Volkert van der G. gaat in beroep tegen besluit Teeven

Volkert van der G.
Volkert van der G. Foto ANP / Marcel Antonisse

Volkert van der G. gaat in beroep tegen het besluit van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) om hem geen proefverlof te verlenen. Dat meldt RTL Nieuws op gezag van het ANP.

‘Besluit Teeven gericht op tijdrekken’

Van der G. gaat in beroep bij de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). De RSJ besloot begin oktober dat Van der G. vervroegd op proefverlof mag gaan. De raad zal de zaak nu opnieuw bekijken en kan uiteindelijk alsnog besluiten om Van der G. proefverlof te verlenen.

Naar verwachting zal het proces rondom het beroep vrij ‘vlot’ verlopen, aldus een woordvoerder van de RSJ tegenover NRC. Teeven krijgt straks eerst de mogelijkheid om inhoudelijk te reageren op het beroep van Van der G. De reactie van Teeven komt naar verwachting zeven tot tien dagen nadat Van der G. het beroep officieel heeft ingediend. Daarna zal de RSJ een besluit nemen over het proefverlof.

‘Proefverlof Van der G. zou leiden tot maatschappelijke onrust’

Afgelopen vrijdag besloot Teeven dat Van der G. zich binnen de gevangenismuren op zijn terugkeer in de samenleving moet voorbereiden. Volgens Teeven zou een proefverlof leiden tot maatschappelijke onrust en zou de veiligheid van Van der G. en zijn familie in het geding zijn.

Het besluit van Teeven is volgens Henny Sackers, hoogleraar bestuurlijk sanctierecht aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, vooral ‘voor de bühne’:

„Teeven heeft gewoon alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat hij Van der G. géén verlof hoeft te verlenen.” Dat is vooral een politieke beslissing, vindt Sackers. Een harde VVD’er die strenge straffen voorstaat, kan zo’n verlof electoraal maar moeilijk verkopen.”

Van der G. sinds dag van moord Fortuyn vast

De 43-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. In 2014 heeft Van der G. tweederde van die straf uitgezeten en komt hij wettelijk in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Naar verwachting komt hij dan in mei 2014 vrij.

    • Nando Kasteleijn