Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Video: Banksy verkoopt z’n schilderijen op straat - voor een paar tientjes

De Britse kunstenaar Banksy trok vorige week nog de aandacht met een absurd filmpje waarin islamitische strijders Dombo uit de lucht schieten. Een nieuwe stunt liet niet lang op zich wachten: zaterdag verkocht hij op straat in New York originele schilderijen. Normaal tienduizenden euro’s per stuk, maar nu gingen ze weg voor 60 dollar per stuk.

Bij het kraampje met de schilderijen zat de hele dag een oudere man, die tot half vier ‘s middags helemaal niets verkocht. De eerste klant was een vrouw die ook nog bleef afdingen totdat ze twee schilderijen voor de helft van de prijs mee mocht nemen.

Opbrengst aan het eind van de dag: 420 dollar (iets maar dan 300 euro). Hoewel zijn werk vaak al voor honderden duizenden euro’s van eigenaar wisselde, haalde slechts een handjevol mensen afgelopen zaterdag voor een paar tientjes een originele Banksy in huis.

Op Instagram benadrukte de mysterieuze kunstenaar (vanzelfsprekend) dat het eenmalig was; het kraampje zou niet terugkeren.

Het was trouwens niet het enige geintje van afgelopen week: hij liet ook een vrachtwagen met knuffels bij een slachthuis bezorgen.