Terug in de spotlights, dat ligt hem wel

Bijna vier jaar na zijn afscheid als prof probeerde hij het weer eens op de 1.500 meter Met succes, hij plaatste zich voor de NK afstanden

Schaatser Erben Wennemars bij zijn rentree op de 1.500 meter. „Ik doe het voor de lol. Omdat ik van schaatsen houd.”
Schaatser Erben Wennemars bij zijn rentree op de 1.500 meter. „Ik doe het voor de lol. Omdat ik van schaatsen houd.” Foto Eric brinkhorst

Sportredacteur

Niet voor iedereen was het een feestje. Toen Erben Wennemars (37) zaterdagavond in Deventer nietsvermoedend schaatshal De Scheg binnenkwam, getuigden de bloedvlekken op de straatstenen nog van het ongeluk van zijn collega-schaatser Aron Romeijn, die zichzelf even daarvoor een diepe vleeswond had bezorgd door in een val met zijn rechterschaats zijn linkeronderbeen open te rijten. Het gaat naar omstandigheden overigens goed met hem.

Nadat Romeijn per ambulance was afgevoerd, was het Wennemars-tijd. Bijna vier jaar na zijn afscheid als professionele langebaanschaatser besloot de achtvoudig wereldkampioen uit Dalfsen, die zich tegenwoordig vooral profileert als marathonschaatser, het weer eens te proberen op de 1.500 meter.

Vooraf was er veel gespeculeerd over het doel van Wennemars’ rentree. Was het hem te doen om de aandacht? Wilde hij een A-status (voor een financiële bijdrage van sportkoepel NOC*NSF) heroveren om deelname aan een eventuele Elfstedentocht veilig te stellen? Of was het toch een serieuze comeback, in dit olympische seizoen?

Tien keer naar de wc

Niets van dat al, bezwoer de lichtelijk nerveuze schaatser – „ik ben al tien keer naar de wc geweest” – voorafgaand aan zijn race. „Dit is gewoon leuk. Ik heb veel geschaatst de afgelopen tijd, dus dit komt niet uit het niks. Ik doe het voor de lol. Omdat ik van schaatsen houd.”

Het persoonlijk record van Wennemars op de 1.500 meter is liefst tien seconden sneller dan dat van veel andere deelnemers – 1.42 om 1.52. Maar zou hij naast zijn betrekkingen als schaatscoach, radiopresentator, voetbalcommissaris, begeleider van topsporters en marathonschaatser hier een rol van betekenis kunnen spelen?

Na veel oponthoud, door het ongeluk van Romeijn en extra dweilpauzes vanwege de overvloedige regen, kwam Wennemars om kwart over tien als eerste deelnemer op deze afstand aan de start op de semi-overdekte ijsbaan in Deventer. Met een ouderwets scheve grijns tijdens het schaatsen opende hij betrekkelijk langzaam, in 25,06, maar een vlakke race bracht hem de acceptabele eindtijd van 1.52,92.

Had hij bewust zo vlak gereden? Nee, zei Wennemars kort na zijn rit. „Ik ging zo hard weg als ik kon, maar ik mis de snelheid nog.” En weg is Erben weer. Even kijken wat de concurrentie doet – zo competitief is hij dan ook wel weer. Veel schaatsers komen bij lange na niet aan de tijd van de veteraan, maar uiteindelijk weten drie rijders hem net voor te blijven Winnaar is Thomas Knol, in 1.52,46.

Zijn vierde plaats geeft Wennemars recht op deelname aan de NK afstanden, over twee weken in Heerenveen. „Ik denk wel dat ik de NK rijd”, zegt Wennemars. „Maar als ik meedoe, ben ik vulling. Wereldbekerwedstrijden doe ik niet meer. Daar heb ik helemaal geen tijd voor.” Een etmaal eerder gaf Wennemars op dezelfde baan in Deventer nog schaatsles. En als zijn race wat eerder was begonnen had hij zich daarna nog naar Amsterdam gespoed om een marathon te rijden.

Echt serieus is zijn rentree dus niet. Maar zijn aanwezigheid in Deventer was „spanning en sensatie”, volgens olympisch kampioen Mark Tuitert. „Ik kan me niet voorstellen dat ik dit doe als ik bijna 38 ben.” Voormalig olympisch kampioen Gerard van Velde, nu trainer van de ploeg beslist.nl, noemde het een „dappere poging” van zijn oud-collega. „Dit past bij Erben. Aandacht, daar houdt hij van.”

    • Derk Walters