Somalische piratenbaas in Belgische cel

De beruchte Somalische piratenleider Afweyne is gearresteerd in Brussel.

None
Foto AFP

De piraterij had Afweyne, Somalisch voor ‘Grote Mond’,begin dit jaar publiekelijk afgezworen. Mohamed Abdi Hassan, zoals Afweyne officieel heet, profileerde zich de voorbije maanden zelfs als ánti-piraterijactivist. Toch werd de beruchte piratenleider afgelopen zaterdag gearresteerd op het Brusselse vliegveld Zaventem. Dit meldt de krant De Standaard vanochtend.

Afweyne, die in Brussel arriveerde op een vlucht uit Nairobi, werd na zijn arrestatie meteen voor een onderzoeksrechter in Brugge voorgeleid. Hij zal worden vervolgd voor piraterij.

De 60-jarige zakenman-crimineel wordt verantwoordelijk gehouden voor spectaculaire kapingen voor de Somalische kust, zoals die van de Saoedische mammoettanker Sirius Star in 2008. Pas na betaling van 3 miljoen dollar aan losgeld gaf Afweynes bende ‘Somali Marines’ de tanker vrij.

In april 2009 kaapten bendeleden van Afweyne het Belgische baggerschip Pompei. Volgens De Standaard betaalde baggeraar Deme samen met twee andere eigenaars van het schip zo’n 2 miljoen euro losgeld voor de door een Nederlandse kapitein geleide bemanning, na tien weken van slopende onderhandelingen.

Onduidelijk is waarom Afweyne naar Brussel vloog. Hij werd vergezeld door een Somalische ambtenaar, die eveneens werd aangehouden. Piratenleiders worden regelmatig beschermd door de Somalische regering, stelden VN-deskundigen vorig jaar in een rapport. Afweyne bezocht vorig jaar april Maleisië op een Somalisch diplomatiek paspoort.

Het aantal geslaagde kapingen door Somalische piraten neemt gestaag af doordat steeds meer schepen particuliere beveiligers meenemen en door de aanwezigheid van buitenlandse marineschepen, onder andere van EU-missie EUNavFor waaraan Nederland deelneemt. Kapen is riskanter en minder lucratief geworden.

„Na acht jaar actief te zijn geweest, heb ik besloten ermee op te houden. Vanaf vandaag zal ik niet meer betrokken zijn bij deze bendeactiviteit”, verklaarde Afweyne in januari plechtig tijdens een door hemzelf belegde persconferentie. Vorige week zei Afweyne op de website Sabahi dat het door hem geleide ‘Somalische Anti-Piraterijagentschap’ succes had geboekt: „We hebben 1.023 jongeren ervan overtuigd te stoppen met piraterij”.