Scotland Yard reconstrueert zaak verdwenen ‘Maddie’

Zit er na zes jaar eindelijk schot in de zaak-Maddie McCann? Scotland Yard bracht gisteren twee compositietekeningen in omloop van een man die van „essentieel belang” kan zijn bij het onderzoek naar de vermissing van het driejarige meisje in 2007. De tekeningen zijn gebaseerd op de herinneringen van twee getuigen die toen in het Portugese Praia da Luz waren, in de Algarve.

Daar was de Britse Madeleine McCann met haar ouders met vakantie. Terwijl die met vrienden uit eten waren, verdween Maddie uit het huisje waar ze met haar jongere broertje en zusje lag te slapen. Sindsdien houdt de zaak de Britse media – tabloids en kwaliteitskranten – voortdurend bezig.

Het onderzoek naar haar verdwijning werd in 2008 door de Portugese politie gesloten, wegens gebrek aan aanknopingspunten. Maar in 2011 heropende de Metropolitan Police de zaak, op verzoek van de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Scotland Yard zegt nu, na 422 gesprekken met getuigen, een beter idee te hebben hoe de avond van Madeleines verdwijning eruit zag. „Het nieuwe onderzoek heeft de tijdlijn substantieel veranderd en daarmee de tot nu toe bestaande versie van wat er gebeurde”, zei gisteren hoofdinspecteur Andy Redwood.

Op basis daarvan zendt het programma Crimewatch van de BBC vanavond een nieuwe reconstructie uit. Die zal eveneens in Nederland en Duitsland worden uitgezonden; het vakantieoord in de Algarve waar Maddie verdween is ook populair onder toeristen uit die landen.

De man op de compositietekening, die tussen de twintig en veertig jaar is, is „niet de enige lijn van onderzoek”, zei Redwood. Andere tekeningen van mensen die de Met „ook graag wil achterhalen” zullen binnenkort worden gepubliceerd. Het zou gaan om 41 getuigen, onder wie vijftien Britten en enkele Duitssprekende toeristen. Ze waren allemaal in de buurt van het vakantieoord.