Schade door regen van dit weekend lijkt mee te vallen

Een ondergelopen basketbalveld vandaag in de Zuid-Hollandse regio Goeree-Overflakkee. Daar viel gisteren naar schatting 120 millimeter regen.
Een ondergelopen basketbalveld vandaag in de Zuid-Hollandse regio Goeree-Overflakkee. Daar viel gisteren naar schatting 120 millimeter regen. Foto ANP / Arie Kievit

De schade van de overvloedige neerslag die sinds zaterdagavond vooral in Zeeland en Zuid-Holland wateroverlast veroorzaakte, lijkt mee te vallen. Verzekeraars schatten dat de schade ongeveer een half miljoen euro onder particulieren bedraagt, meldt persbureau Novum. Er viel weliswaar veel regen, maar over een relatief lange periode. Daardoor was men goed voorbereid.

Meer regen dan gemiddeld in een maand

In een brede strook tussen Zeeland en Utrecht viel gisteren aanzienlijk meer regen dan gemiddeld in een maand. Op meerdere plaatsen viel in anderhalve dag meer dan honderd millimeter. In de maand oktober valt volgens het KNMI doorgaans tachtig millimeter. Dat in korte tijd zo veel regen valt, komt volgens het KNMI gemiddeld eens in de dertig jaar voor.

Door de regen liepen kelders en wegen onder, rond de tweehonderd woningen hadden wateroverlast. Vooral het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee kreeg het te verduren. Daar viel de meeste neerslag: zo’n tien emmers water per vierkante meter - rond de 120 millimeter. Ook het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam had last van het water: de kelder liep onder en de brandweer moest hem leegpompen.

Uit een overzicht van alarmeringen.nl blijkt dat brandweerkorpsen in totaal 3.787 keer moesten uitrukken voor wateroverlast en andere schade. Het drukst had de brandweer het in Rotterdam-Rijnmond.

Bekijk onze fotoserie van de wateroverlast van gisteren:
[inbeeld]

Schade valt mee door gestage regen

Maar omdat de regen niet in korte hoosbuien, maar gestaag viel, verspreid over anderhalve dag, konden waterschappen en brandweer tijdig maatregelen nemen. De schade was zo beperkt omdat de waterschappen de tijd had om overtollig water weg te pompen, gemalen in te schakelen en waterbergingsgebieden in gebruik te nemen. Ook hadden mensen tijd om zo nodig bijvoorbeeld spullen op de benedenverdieping in veiligheid te brengen, zo licht een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars toe aan Novum.

De verwachte schade zal vooral voor de land- en tuinbouw gelden, aldus de zegsman van de verzekeraarskoepel. Die schade is nog slecht in te schatten. Blijft het de komende weken relatief droog, dan kan die meevallen. Als het nat blijft, dan ziet het er voor de aardappelen en de bieten niet goed uit en zullen ook boeren meer dan de verwachte half miljoen aan schade lijden.

Ook schade Boijmans valt mee

Ook in het museum in Rotterdam viel de schade mee. Er raakte geen kunst beschadigd, wel boeken en inventaris, zoals de voorraad van de museumwinkel. Volgens directeur Sjarel Ex is het de vijfde keer dat het water dicht bij de kunst kwam.

“De waterberging in het park bij het museum heeft gehaperd of was vol want het riool liep opnieuw vol en het water spoot daarop het museum in.”

“We zijn door het oog van de naald gekropen”, zegt een woordvoerder van het museum tegen Novum. Het waterpeil in de kelder van het museum steeg snel: in 45 minuten tijd stond er vijf tot tien centimeter water. Medewerkers hebben in samenwerking met de brandweer tot drie uur ‘s nachts gewerkt om het museum watervrij te krijgen.

Het Rotterdamse museum is nu weer droog en kan morgen gewoon de deuren openen voor publiek. ‘s Maandags is Boijmans van Beuningen altijd gesloten. Ex wil dat de problemen met de pompinstallatie snel worden verholpen. De bedoeling is dat het museum een collectiegebouw krijgt waarin kunstwerken zonder risico kunnen worden opgeslagen.

De koepel van verzekeraars schat de schade door regen en andere weersverschijnselen in op basis van modellen. De definitieve claims bij de tweehonderd aangesloten verzekeringsmaatschappijen is pas over enkele maanden bekend.

    • Anouk van Kampen