Romano geeft glans aan het ouderwetse countrygevoel

De comedysnor van de hoes is er inmiddels af en dat is maar goed ook. Daniel Romano kan al te gemakkelijk voor een parodie op een countryzanger worden versleten. Totdat hij zijn mond open trekt, want als hij zingt bestaat er geen twijfel over zijn bloedserieuze bedoelingen.

Romano is een Canadees die zijn liefde voor de ‘klassieke’ countrymuziek van Hank Williams, George Jones en Merle Haggard in praktijk brengt. Come Cry With Me is een prachtige verzameling liefdesliedjes, smartlappen en cheating songs, gezongen met de trefzekere bariton van een man die heilig gelooft in de kracht van de oprechte emotie. In Middle Child vraagt hij de moeder die hij nooit gekend heeft om hem te redden van een in alcohol gedrenkt bestaan. Het zou een oubollig sentiment zijn als Romano niet over het van Gram Parsons geërfde vermogen beschikte om nieuwe glans te geven aan het ouderwetse countrygevoel.

Zijn duet Just Between You and Me met zangeres Misha Bower kan tippen aan alles wat Parsons met Emmylou Harris zong. In Chicken Bill roept hij de geest van Johnny Cash uit de fles. Wie dit decennium één tijdloze countryplaat wil kopen, hoeft niet verder te kijken.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard