Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Provinciale Staten Noord-Holland tegen plan voor superprovincie

Na Gedeputeerde Staten zijn nu ook Provinciale Staten van Noord-Holland tegen het voorstel voor de vorming van een ‘superprovincie’, zo meldt persbureau Novum. De Statenleden van de provincie hebben tegen het plan gestemd van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om Noord-Holland met Utrecht en Flevoland te laten samensmelten tot de zogenoemde Noordvleugelprovincie.

Het kabinet wil dat Noord-Holland, Utrecht en Flevoland fuseren, maar de provincies voelen voorlopig niets voor de plannen zoals die er nu liggen.
Het kabinet wil dat Noord-Holland, Utrecht en Flevoland fuseren, maar de provincies voelen voorlopig niets voor de plannen zoals die er nu liggen. Illustratie ANP

Na Gedeputeerde Staten zijn nu ook Provinciale Staten van Noord-Holland tegen het voorstel voor de vorming van een ‘superprovincie’, zo meldt persbureau Novum. De Statenleden van de provincie hebben tegen het plan gestemd van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om Noord-Holland met Utrecht en Flevoland te laten samensmelten tot de zogenoemde Noordvleugelprovincie.

Eerder stemden de Utrechtse en Flevolandse Statenleden al tegen de plannen. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) liet vorige week ook al weten niets in de plannen te zien. Het IPO vindt dat de minister niet genoeg duidelijk maakt waarom het vormen van ‘landsdelen’ zo belangrijk is. Gedeputeerde Staten schreven afgelopen zomer eveneens dat ze de onderbouwing en de noodzaak van de fusie missen in het plan van Plasterk.

Het kabinet wil met de fusie het provinciaal bestuur versterken. Bovendien vallen er miljoenen te besparen met een samenvoeging, zo denkt Plasterk. De drie provincies hebben laten weten zich niet te kunnen vinden in het voorstel dat er nu ligt, maar zijn wel bereid er nog eens over na te denken als Plasterk ze tegemoet komt.

De minister heeft de instemming van de provincies overigens niet nodig om zijn plannen door te zetten. Hij kan zelf bepalen of hij in de kritiek aanleiding ziet het voorstel aan te passen. Uiteindelijk is het aan de Tweede en Eerste Kamer om het voorstel goed te keuren of af te wijzen.