Op zoek naar het ‘oude gevoel’

De spelmaker heeft het moeilijk. Bij zijn club Galatasaray weet hij nog niet te overtuigen. In Oranje moet hij knokken voor een basisplaats.

Wesley Sneijder dit weekend tijdens een training van Oranje in Katwijk in duel met Dirk Kuijt. Beide Nederlanders spelen in clubverband in Turkije. Foto ANP

Alsof Wesley Sneijder weet hoe hij Burak Yilmaz moet toebijten minder buitenspel te lopen. Of hoe hij de spits van Galatasaray in het Turks een ‘afgezette koning’ moet noemen. Sneijder: „Hij spreekt geen Engels, ik zou niet weten hoe ik ruzie met hem moet maken.”

Toch stond het in de Turkse sportkranten. Sneijder zou ruzie hebben gemaakt, vorige week in de rust van het verloren uitduel tegen Akhisar. Niet voor het eerst trouwens. „Ik vind het zo vervelend ook. Ik ben heel goed met Burak. Hij zit in een moeilijke fase. Ik zei alleen: hou je koppie erbij, je gaat scoren. En dan krijg je verdomme dit weer in de media. Bullshit.”

Sneijder (29) went eraan, die verhalen. De Turkse sportpers zoekt en peurt, nu het slecht gaat met Galatarasay, en de Nederlandse vedette moet het ontgelden. De recordkampioen van Turkije heeft pas één wedstrijd gewonnen in het huidige seizoen, de topper tegen Besiktas (gestaakt bij een 2-1 voorsprong) niet meegerekend. Hij zou bij de voorzitter hebben geklaagd over coach Fatih Terim, staat er dan in sportkranten. Vorige maand werd de succescoach ontslagen. Sneijder: „Ik heb de voorzitter één keer gesproken, dat was toen ik bij de club tekende. Ik had juist een heel goede band met Fatih Terim opgebouwd, echt jammer dat dit geschreven wordt. Hij weet gelukkig wel beter.”

Morgenavond staan ze tegenover elkaar: Sneijder en Terim, die een maand voor zijn ontslag bij Galatasaray bondscoach werd van Turkije. De emotionele coach als altijd driftig sturend, zeker nu Turkije van Nederland moet winnen om de play-offs te halen. En Sneijder? Afgelopen vrijdag moest hij toekijken hoe Oranje, met Rafael van der Vaart op zijn positie, een van de beste interlands onder Louis van Gaal speelde tegen Hongarije (8-1).

Superster

In ‘zijn’ Istanbul, in het Fenerbahçe-stadion, zal hij door een schorsing van Nigel de Jong misschien weer een plek hebben op het middenveld. Hij weet dat het hem niet licht vergeven zou worden als hij Turkije morgen eigenhandig uitschakelt, maar wat zou hij er de critici heerlijk mee afstraffen. Afgelopen winter werd Sneijder als superster van Cimbom binnengehaald, maar hij overtuigt nog lang niet iedereen bij Galatasaray. Topsalaris, maar wereldklasse? Bij zijn komst had hij al gezegd dat hij „niet meer topvijf” van de wereld is. Een vorm van verwachtingsmanagement, maar hij zei het voor de Nederlandse tv. Fans hopen nog steeds op de Sneijder van 2010.

Aan tafel in hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waar Oranje afgelopen week neerstreek in de voorbereiding op de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden, vertelt hij dat het hem ook allemaal niet meezit in Turkije. Spitsen die niet scoren uit zijn passjes, het publiek dat niet ziet dat hij heus wel meters maakt. „Soms denk ik: begrijpen ze het eigenlijk wel? Afgelopen wedstrijd verloren we dan wel, maar heb ik wel gewoon een goeie wedstrijd gespeeld. Ik heb mensen vrij voor het doel gezet. Als ze er dan niet ingaan, daar kan ik niets aan doen. Er wordt mij verweten dat ik niet loop, nou, ik heb geloof ik de laatste vijf wedstrijden de meeste kilometers gelopen van de hele selectie.”

Missie

Of dat klopt? Misschien. Met zijn typerende bravoure legt hij wel vaker dingen uit in zijn voordeel. „Volgens mij heb ik dit seizoen meer gespeeld dan iedereen hier”, zegt hij dan bijvoorbeeld, terwijl hij rondkijkt in de zaal in hotel Huis ter Duin. Sneijder is bezig aan een missie. Als het aan hem ligt overtuigt hij voor het WK begint iedereen, inclusief Van Gaal. Maar zich bewijzen? „Wie moet ik iets bewijzen? Ik voel mij het prettigst als ik goed in mijn vel zit, dan hoef ik niemand iets te bewijzen want dat laat ik het wel zien op het veld. Ik ga niet mezelf forceren. Als ik goed in mijn vel zit en het loopt, dan is het goed.”

Hij heeft zijn rugnummer tien weer terug bij Galatasaray. Ooit zei hij dat hij zich niet kon voorstellen ooit nog met een ander nummer dan tien te voetballen. Tien: de spelmaker, de architect. Zo was het bij Ajax, bij Real Madrid, bij Inter en in Oranje. Denkt Sneijder nog wel eens aan 2010? Op zijn arm staat 17-7-2010 getatoeëerd, zijn trouwdatum. Hij won titel, beker en Champions League met Inter. Hoe anders zou het zijn gelopen als Arjen Robben in de WK-finale tegen Spanje uit zijn steekpass had gescoord, één-tegen-één met Iker Casillas? Mogelijk was Sneijder dan, als belangrijkste man van een wereldkampioen, verkozen tot beste speler van de wereld.

Maar Spanje won, en hij werd de op drie na beste voetballer van de wereld. Liefst draait hij de klok terug naar toen. ‘Controleurs’ Mark van Bommel en Nigel de Jong achter zich op het middenveld. Hij op tien, onomstreden. Heerlijk. Hij wijst op De Jong, een tafeltje verderop. Hij is weer terug bij Oranje. „Ik hou van zo iemand. Die Turken waren bang dat hij weer geselecteerd werd. Dat maakt hij toch los.”

Zorgenkind

Sneijder is inmiddels aanvoerder-af, werd zelfs even niet geselecteerd sinds Van Gaal het deze zomer tijd vond voor zijn zorgenkind om fitter te worden. Nu is hij bezig aan een zoektocht naar het ‘oude gevoel’. Soms is dat er weer, even. „Afgelopen wedstrijd tegen Akhisar was eigenlijk voor mijn gevoel weer dat ik mijn oude niveau had gehaald. Dat klinkt gek omdat we verloren. Maar ik had een assist en nog een paar goeie momenten.”

Hij kauwt nog eens op zijn woorden. „Weet je, ‘oude gevoel’, dat klinkt ook een beetje alsof ik het tot dat moment kwijt was. Zo was het ook niet. Ik heb een fantastische voorbereiding gehad met Galatasaray tegen allemaal grote ploegen, dat ging allemaal goed. Als je er eentje in schiet dan staat je naam ook ergens. Dan denkt iedereen: oh, het gaat allemaal geweldig. Scoor je vier wedstrijden niet, ziet niemand je naam meer, dan zeggen ze: oh, het is afgelopen. Zo werkt het natuurlijk niet.”

    • Bart Hinke