Ome Willem kweekt wagneriaantjes

Wagner-personage BrunhildeIllustratie Milo

Klassieke muziek voor kinderen – wie maakt zich er druk om? In de praktijk is dat vooral de kindervriend die nog maar weinig kinderen kennen: Edwin Rutten, Ome Willem, die al vaker een innemende vuist maakte voor kinderklassiek.

Nu, in het Wagnerjaar 2013, vertelt Rutten op twee cd’s het in de oorspronkelijke versie circa 14 uur durende operavierluik Der Ring des Nibelungen na. Daar zit wat in. Zoals de kindervoorstelling Ringetje bij De Nederlandse Opera of de in Duitsland frequent gespeelde Ring für Kinder ook al demonstreerden: de Ring is voor denkers een allegorie voor wat al niet, maar je kunt al die lagen natuurlijk ook laten voor wat ze zijn. Dan rest een meeslepend supersprookje vol dwergen, reuzen, draken, strijdpaarden, toverzwaarden, verdwijnhelmen en helden – en een Gouden Ring die macht geeft.

Wat Rutten doet is het verhaal eenvoudig maar accuraat en met veel verschillende stemmetjes navertellen in korte brokjes, afgewisseld door flinke fragmenten muziek. En ja, die muziek is dan dus Wagners Ring in een geweldige uitvoering door het orkest van de Bayerische Rundfunk onder leiding van Bernard Haitink. En: muziek die kinderen ook zal intrigeren. Het onweer aan het begin van Die Walküre, daar kan geen fantasie bij dommelen. Brünnhildes extatische gehojotoho wordt door Rutten droog gepareerd: „Dit soort dochters heeft alles door!”

Vinden kinderen dit leuk? Kweekt Ome Rutten de wagneriaantjes van de toekomst? Het verhaal is buitengewoon veelomvattend en complex. Rutten vertelt het in rap tempo, zoals het is. Geen verhaallijntje wordt verduisterd, ook de met zoon Siegfried bekroonde liefde tussen broer Siegmund en Sieglinde niet. Dat maakt dat deze Ring voor kinderen onder de acht sowieso te hoog gegrepen is. Maar voor bovenbouwers van de basisschool: een schatkist in potentie. Of Rutten behalve de schatkist zelf ook de sleutel tot de schat aanreikt, hangt van het geduld en de fantasie van het kind af. Wat dat betreft worden aan kleine wagnerianen dezelfde eisen gesteld als aan grote.

Mischa Spel

    • Mischa Spel