Nooit meer die oude urgentie

None

22 jaar na het briljante debuut Ten lijdt Pearl Jam nog steeds aan het tweede-albumsyndroom. Nooit meer had de band uit Seattle dezelfde impact als met die eerste magische zweepslag, hoe fervent ze ook vasthielden aan hun punkprincipes. Latere platen lieten vaak een tegen de klippen op zwoegende werkmansrockband horen en hun tiende Lightning Bolt vormt daarop geen uitzondering. Het hard punkende Mind Your Manners en het naar de boogie van ZZ Top neigende Let the Record Play zijn allebei even strak gespeeld door een band die de gruizige sound uit de beginjaren langzaam heeft ingeruild voor een uit een rots gebeitelde degelijkheid. „Faster, faster”, schreeuwt Eddie Vedder tevergeefs. De zanger wekt wel vaker de indruk dat hij de anderen vooruit wil sleuren. De urgentie in zijn stem maakt plaats voor berusting, zeker als aan het eind het tempo daalt. De angel is eruit.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard