Nieuwe stem voor Toon

None

De kleine zaal van het Stadstheater in Zoetermeer was bij lange na niet uitverkocht. Misschien zei het de mensen niet zo veel: Suus Zingt Toon. Wie Toon is weten ze wel, maar Suus?

Suus is Suzan Seegers, ontdekt in het televisieprogramma Op zoek naar Evita. Ze werd daarin weliswaar tweede, maar die prestatie bleek toch goed genoeg om als springplank te dienen voor aantrekkelijke rollen in verschillende musicals. Haar rol in Urinetown leverde haar in 2010 een John Kraaijkamp Musical Award op. Vorig jaar nog bracht ze haar eerste soloalbum SuuS uit en nu zingt ze in het theater dus liedjes van Toon Hermans.

Met Toon Hermans voelt Suus een band. Ze zijn beiden geboren en opgegroeid in Sittard waar de cultuur van de harmonie en het carnaval kleur gaf aan hun leven. Suzan Seegers vertolkt de vooral vlinderlichte en doorschijnende liedjes van Toon liefdevol en met veel gevoel. Ze heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt, want ze koos vooral uit repertoire dat niet zo heel erg bekend is geworden. Dus geen 24 Rozen, geen Dit is een plek om lief te hebben , maar liedjes die Toon niet of slechts een enkele keer heeft gezongen. Vooral die keuze maakt haar programma een gang naar het theater de moeite waard.

Zo zingt ze Als de liefde niet bestond dat wat melodie betreft familie lijkt van Ne me quitte pas van Jacques Brel. Het is een tekst waarin Toon Hermans zich meer dichter dan tekstdichter toont: „Als de liefde niet bestond / zou het strand de zee verlaten / ze hebben niets meer te bepraten als de liefde niet bestond”. Met haar klassiek geschoolde stem weet Suzan Seegers zichzelf van Toon Hermans weg te zingen en er iets geheel eigens van te maken. Dat leidt een enkele keer tot enige oversturing van haar stem, maar meestal is het knap wat ze doet. Haar vertolking laat Toons woorden kleurrijk oplichten. Ze krijgen nieuwe energie. Haar pianist Marc-Peter van Dijk staat daarbij volkomen in dienst van het repertoire dat ze zingt. Het slotlied heet Woorden zijn maar woorden: „Je kunt zeggen wat je wil / en daarom ben ik af en toe / zo graag even stil”. Met alleen een spotlight op haar gezicht kreeg Suus me inderdaad even helemaal stil.

    • Frits Spits