Opnieuw Keniaanse toptijden – deze keer in Chicago

Het was een bijzonder marathonweekeinde. Waar in het door regen en wind geteisterde Eindhoven de lopers bijkans van de weg werden geblazen, liepen in windy city Chicago twee Kenianen onder voortreffelijke weersomstandigheden naar een wereldtijd.

Winnaar Dennis Kimetto bleef met 2.03,45 slechts 22 seconden verwijderd van het wereldrecord, dat twee weken geleden door zijn landgenoot Wilson Kipsang in Berlijn werd gelopen. Kort achter Kimetto eindige Emannuel Mutai als tweede in 2.03,52. Zij waren bijna twee minuten sneller dan landgenoot Sammy Kitwara (2.05,16).

De vrouwen liepen in Chicago ook al zo snel. De Keniaanse winnares Rita Jeptoo won in 2.19,57.

Hoe anders ging het in Eindhoven, waar de lopers werden geconfronteerd met regen en wind. Een snelle tijd was uitgesloten. Het parkoersrecord van een tijd onder de 2.05,00 was een utopie.

Dat de Ethiopische winnaar Yemane Adhane er een tijd van 2.09,11 uitperste, was gezien de omstandigheden een voortreffelijke prestatie. Adhane won vorig jaar de marathon van Rotterdam.

In Eindhoven werd tevens om het Nederlands kampioenschap gestreden. Bij de mannen won Patrick Stizinger in 2.18,53, bij de vrouwen Andrea Deelstra in 2.35,32. Geen van beiden haalde de limiet voor de EK van volgend jaar in Zürich.

In Groningen verscheen voormalige wereldrecordhouder op de marathon, Haile Gebrselassie, aan de start van de 4 Mijl. De 40-jarige Ethiopiër werd ‘slechts’ derde. Hij moest zijn meerdere erkennen in zijn jongere landgenoten Yenew Alamirew (winnaar) en Abrar Osman.