Louter vrolijke gezichten in het TVM-kamp

De TVM-rijders Sven Kramer en Ireen Wüst verkeren vier maanden voor de Spelen al in grote vorm. De olympische kampioenen maakten deze dagen veel indruk in Inzell.

Was het een imitatie van een sneltrein, een racewagen of wat was het, de luide kreet die Sven Kramer slaakte vlak voordat hij met zichtbaar gemak zijn eerste vijf kilometer van het seizoen voltooide. „Heng-heng!” Zijn ploeggenoten op de tribune van de vrijwel lege Max Aicher Arena konden er wel om lachen. Kramer zelf ook. Prachtig vlakke race, versnelling op het eind met twee rondjes 29 laag, eindtijd 6.15,38. Beste wereldseizoentijd, ruim zes seconden sneller dan nummer twee Koen Verweij (6.21,45). Die kreet op het eind? „Ach we hebben zoveel mafkezen in de groep”, verklaarde Kramer lachend.

Louter vrolijke gezichten bij de TVM-ploeg op trainingskamp in Inzell, twee weken voor het begin van het olympische schaatsseizoen met de NK afstanden in Heerenveen. Niet alleen schitterde kopman Kramer zaterdag op de vijf kilometer, ook Ireen Wüst reed in 1.55,64 een snelle 1.500 meter. De avond ervoor verbaasden Verweij (1.46,39) en Kramer (1.46,43) al met een schaatsmijl van wereldniveau. Ook de rest van de ploeg maakt een goede indruk. „We weten dat de balans in het team goed is”, analyseert coach Gerard Kemkers, ook al zo relaxt. „Dit niveau geeft vertrouwen en dat zorgt weer voor ontspanning in de groep. We kunnen blijven bouwen en arbeid in de lijven stoppen.”

Sinds de bouw van de prachtig overdekte schaatshal in 2011 is het Zuid-Duitse bergdorpje Inzell de belangrijkste pleisterplaats in de aanloop naar het seizoen. Iedereen is gespannen of de zware zomertrainingen zich uitbetalen op het ijs, iedereen beloert elkaar. „TVM is heel sterk”, zegt Wim den Elsen, seniortrainer bij de KIA-schaatsacademie in Inzell. „De Chinezen gaan met de week minder rijder”, zegt assistent-coach Geert Kuiper van TVM.

‘Internationales Rennen’, een schaatswedstrijd voor hooguit tientallen toeschouwers, wat familie en vriend of vriendin. „Maar reken maar dat hier iedereen staat te bibberen aan de start”, zegt ervaringsdeskundige Bart Veldkamp, de coach die zijn Belgische kopman Bart Swings een degelijke 500 meter ziet rijden in 37,15.

Zoals het lange programma, met opvallend veel schaatsers uit ‘ontwikkelingslanden’ Polen, Hongarije en Oostenrijk – meer sprankjes topklasse biedt. De Chinese topsprintster Beixing Wang verbetert met 37,77 het baanrecord op de 500 meter. De Tsjechische stayer Martina Sabliková toont haar toegenomen snelheid op de 1.500 meter (tweede in 1.56,72), en traint later in de middag nog even achteloos anderhalf uur extra tussen de schaatstoeristen. Coach Petr Novak bestelt direct wat glaasjes schnapps als een juniore verrassend de internationale limiet haalt en Tsjechië mag meedoen op de ploegachtervolging bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Calgary.

Maar de TVM-ploeg is in Inzell de maat der dingen. Vier jaar geleden stond de olympische voorbereiding op Vancouver nog bol van de stress. Nu is ontspanning troef.

    • Maarten Scholten