‘Progressie begrotingscrisis’ - ontmoeting Obama en leiders Senaat uitgesteld

De leiders van de Amerikaanse Senaat “maken progressie” in hun poging de begrotingscrisis op te lossen. Maar ze zoeken nog overeenstemming op twee belangrijke punten: de duur van een verhoging van het schuldenplafond en de inhoud van een wetsvoorstel om de regering te heropenen. Dat meldt althans een goed ingevoerde – Democratische – bron tegenover persbureau Reuters.

Een demonstrant houdt een bord vast tijdens een protest voor het Witte Huis tegen de sluiting van de federale overheid.
Een demonstrant houdt een bord vast tijdens een protest voor het Witte Huis tegen de sluiting van de federale overheid. Foto AFP / Jewel Samad

De leiders van de Amerikaanse Senaat “boeken vooruitgang” in hun poging de begrotingscrisis op te lossen. Maar ze zoeken nog overeenstemming op twee belangrijke punten: de duur van een verhoging van het schuldenplafond en de inhoud van een wetsvoorstel om de regering te heropenen. Dat meldt althans een goed ingevoerde - Democratische - bron tegenover persbureau Reuters.

Update 21.00 uur: De ontmoeting van Obama en de leiders van het Congres is uitgesteld om de Senaat meer tijd geven een oplossing te vinden voor het conflict. Een nieuw tijdstip is niet bekend gemaakt, meldt persbureau AP.

Update 18.01 uur: President Obama en vice-president Biden ontmoeten vanavond 21 uur Nederlandse tijd de leiders van de Senaat in het Witte Huis, meldt Reuters. Reid hoopt dat hij de president dan een plan kan presenteren.

De bron weerlegt geruchten dat gesprekken tussen leider van de Democratische meerderheid in de Senaat Harry Reid en zijn republikeinse collega Mitch McConnell zijn vastgelopen. Een overeenkomst zou eventueel binnen 24 uur bereikt kunnen worden, alhoewel er nog geen nieuwe gesprekken tussen de twee op de agenda staan.

Donderdag is D-Day: rampscenario dreigt

De niet-essentiële onderdelen van de Amerikaanse overheid zijn nu al twee weken dicht. De VS verkeren in een impasse sinds de Republikeinen aanstuurden op sluiting van de overheid, omdat ze eisten dat Obamacare vertraagd werd. Daarmee gingen de Democraten niet akkoord. Zo konden ze het niet eens worden over de begroting.

Maar een rampzaliger scenario dreigt. Als er voor donderdag niets gebeurt, kunnen de Amerikanen niet meer lenen. De VS hebben een schuld van 16.700 miljard dollar, en mogen niet boven dat bedrag uitkomen. Het Congres moet daarom het ‘schuldenplafond’ verhogen. Daar is de hulp van de Republikeinen bij nodig. Als er geen overeenkomst wordt gesloten betekent dit naar verwachting een nieuwe diepe recessie voor Amerika. Mogelijk komt ook de kredietwaardigheid van het land in gevaar.

Compromis: zes weken verhoging schuldenplafond

Obama zei eerder alleen te willen onderhandelen met de Republikeinen als er een oplossing komt voor de shutdown. De Republikeinen hebben inmiddels gezegd bereid te zijn tot een verhoging van het schuldenplafond voor zes weken, zodat in die tijd aan een oplossing voor de sluiting gewerkt kan worden. Een akkoord zou een concessie zijn van Obama.

Wat is de shutdown precies en wat betekent het? Lees het hier, of bekijk het in deze animatie.

    • Mirjam Remie