Jungle By Night legt stevige groove neer voor Fela Kuti

Fela Kuti is dood, maar zijn afrobeat is springlevend, bleek eens te meer tijdens de derde editie van Felabration dit weekeinde. De 75e geboortedag van de controversiële Nigeriaanse muzikant wordt jaarlijks wereldwijd gevierd. In Nederland is Jungle by Night een logische gastheer voor een levendig eerbetoon. Deze jonge honden nodigden voor drie avonden oudgediende Ebo Taylor (1936) uit. Hoewel de tijdgenoot van Kuti nog fit op het podium staat, hebben de jaren zijn vakmanschap op gitaar aangetast en leunt hij sterk op zijn deels Europese Afrobeat Academy. Die steun is gelukkig stevig, de zevenkoppige band legde een groove neer die de oude meester in staat stelde om het publiek op te warmen voor Jungle by Night.

De gastheren zelf zetten een nog veel steviger groove neer. Sinds hun debuut in 2010 hebben zij niets van hun chaotische en overrompelende podiumpresentatie verloren, de blazers knetteren er volle vaart in en de leden brengen hun swingende waar aan de man met een rockattitude. Wat is veranderd, is de muzikale vrijheid die ze zich permitteren: Jungle by Night wordt een volwassen, branievolle band. Afrobeat, van oorsprong al een onontwarbare mix van stijlen, krijgt in hun handen een solo op jazzgitaar, een opzwepende mondharmonica of een Afrikaanse discobeat inclusief collectief dansje.

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk