Jezelf even Batman wanen

Foto AP
Foto AP

Slechts gekleed in een overall met aangenaaide mouwen storten deze wingsuit-vliegers zich van een berg in het Tianmen Mountain National Forest Park in het zuiden van China. De vliegers oefenden voor het Second World Wingsuit Championship, dat gisteren werd gehouden bij de stad Zhangjiajie.

De wingsuit-vliegers gaan met een snelheid van zo’n 400 kilometer per uur naar beneden. Volgens de regels moeten de sporters dertig seconden voor de landing hun parachute openen.

De wingsuit-pakken werden in 1930 uitgevonden door onderzoekers die de vrije val met behulp van kunstmatige vleugels probeerden te beïnvloeden. De oorspronkelijke wingsuits werden gemaakt van canvas, zijden, hout en zelfs walvisbotten. Ze waren niet echt betrouwbaar. Meer dan 70 procent van de waaghalzen overleefde de sprong destijds niet.

Dat de sport ook nu nog niet zonder gevaren is, bleek vorige week nog. De Hongaarse wingsuit-vlieger Viktor Kovats maakte in hetzelfde natuurpark een sprong die zijn laatste bleek. Hij raakte een rotswand. Afgelopen woensdag werd het lichaam van de 39-jarige Hongaar gevonden.