‘Ik keek vroeger geen tv, maar deed taalspelletjes’

Wie: Pieter van Diepen, een van de bekendste dicteetijgers van Nederland, vooral sinds hij in 2010 het Groot Dictee der Nederlandse Taal won. Hij won toen de gebruikelijke pen. Noemt zich sindsdien Pieter van Die Pen.

Achtergrond: studeerde biologie, was biologiedocent. Werkt inmiddels al bijna dertig jaar bij de gemeente Leiden. „Ik kom uit een groot boerengezin waar geen tv was, maar waar veel taalspelletjes werden gedaan.”

Dicteetijger sinds: maakte zijn eerste dictee in 1993. Kwam pas in 2005 echt op stoom en maakt nu zo’n tien dictees per jaar.

Hoeveel: heeft nu 108 dictees op zijn naam staan, waarvan hij er circa 60 won.

Beste prestatie: Zijn overwinning bij het Groot Dictee in Den Haag in 2010. „En ik won de voorronde van het (Vlaamse) Groot Nederlands Dictee in Amsterdam in 2007, maar ja, in de finale in Brussel was ik nergens.”

Moeilijkste woord: thymotisch. „In dat woord maakte ik tijdens het Groot Dictee van 2010 drie fouten: timothisch.”

Kenmerken van een goed dictee: 1. Er moet geen discussie over mogelijk zijn. 2. Het moet een leuk verhaal zijn, geen verzameling losse zinnen. 3. Het dictee moet ‘te doen’ zijn, niet alleen maar vol zitten met volstrekt absurde woorden.