Het water spoot het museum in

None

In een zeer brede strook tussen Zeeland en Utrecht is gisteren aanzienlijk méér regen gevallen dan gemiddeld in een maand. Op meerdere plaatsen viel in anderhalve dag meer dan honderd millimeter. In de maand oktober valt volgens het KNMI doorgaans tachtig millimeter.

De regen heeft volgens de eerste schattingen veel klein leed teweeg gebracht, maar geen grote schade veroorzaakt. Het Verbond van Verzekeraars houdt rekening met een half miljoen euro schade onder particulieren. Daarbij is de schade aan de land- en tuinbouw nog niet meegerekend. De regen viel gestaag, anderhalve dag lang. Daardoor hadden de waterschappen tijd om water weg te pompen. Vooral Goeree-Overflakkee kreeg het te verduren: ongeveer 200 woningen hadden wateroverlast. In Rotterdam moest de brandweer de kelders leegpompen van Museum Boijmans Van Beuningen. Er is geen kunst beschadigd, wel boeken en inventaris. Volgens directeur Sjarel Ex is het de vijfde keer dat het water dicht bij de kunst kwam. „De waterberging in het park bij het museum heeft gehaperd want het riool liep opnieuw vol en het water spoot daarop het museum in.”

De regen werd veroorzaakt door een lagedrukgebied boven de Noordzee, zegt klimatoloog Rob Sluijter van het KNMI. Dat in korte tijd zo veel regen valt, komt volgens hem gemiddeld eens in de dertig jaar voor.