Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Grootscheepse actie tegen Russische migranten na rellen - 1200 gearresteerd

Een man doet een masker op tijdens het uit de hand gelopen protest gisteren in Biryulyovo, Moskou.
Een man doet een masker op tijdens het uit de hand gelopen protest gisteren in Biryulyovo, Moskou. Foto Reuters / Maxim Shemetov

De burgemeester van Moskou heeft grootscheepse politieoperaties aangekondigd tegen migranten, na hevige xenofobische rellen in Rusland. Ongeveer 1200 migranten zijn vanmorgen gearresteerd. Ze worden gecontroleerd op “mogelijke deelname aan misdrijven”, zo meldt persbureau AFP.

De arrestaties vonden plaats op een markt in de buitenwijken van Birioulovo, ten zouden van Moskou, waar vooral migranten uit Centraal-Azië en de Kaukasus werken. Diezelfde markt werd gisteren belegerd door honderden Russen, uit protest tegen de moord op een jonge landgenoot vorige week die zou zijn gepleegd door een migrant. De moordenaar werkt volgens hen ook op de markt. De relschoppers eisten de arrestatie van de moordenaar en het sluiten van de markt, die wordt gezien als vrijplaats voor criminelen.

De demonstranten schreeuwden leuzen als ‘Rusland voor Rusland!’. Er raakten 23 mensen gewond. Vierhonderd mensen zijn aangehouden. Tegen zeventig mensen is een proces-verbaal aangemaakt en tegen twee van hen een strafzaak geopend.

Strengere controle migranten, ook op andere markten

De burgemeester van Moskou Vladimir Sobyanin maakten zijn plannen vandaag bekend na een ontmoeting met president Poetin. Om “de orde te herstellen” zullen migranten strenger worden gecontroleerd. Ook andere markten in de hoofdstad worden aangepakt. In gebouwen waar waarschijnlijk illegale immigranten wonen, zal de politie invallen doen.

Xenofobische gevoelens in Rusland

De afgelopen jaren vonden er geregeld xenofobische rellen plaats in Rusland, waar veel anti-immigratie- en nationalistische gevoelens heersen. De liberale nationalistische oppositieleider Alexei Navalny, de grootste tegenstander van president Poetin, heeft op Twitter opgeroepen tot het aftreden van het hoofd van de politie in Moskou en het invoeren van een visumregeling voor Centraal-Azië. De meeste migranten in Rusland komen daarvandaan.

In 2010 braken in Rusland ernstige rellen uit toen duizenden nationalisten en voetbalhooligans de straat op gingen na de dood van een etnische Rus tijdens een vechtpartij tussen hooligans en Kaukasiërs. De spanningen tussen etnische Russen en Kaukasiërs sluimeren al ruim twintig jaar.