Gezelligheid gaat hier boven zakelijkheid

Er zijn veel netwerkclubs, en Bites & Business is er één van. Vrouwen komen er voor de „inspirerende gesprekken”.

Kaartjesstrooiwerk. Koude acquisitie. Ongevraagde verkooppraat.

Daar komt netwerken vaak op neer, vindt Marloes Hoefnagels, organisator van het netwerkdiner vanavond. „Vreselijk.” Maar, voegt ze toe, netwerken is wel nodig – de 33-jarige Hoefnagels heeft sinds anderhalf jaar een eigen evenementenbureau. Met zeven andere vrouwen zit ze op een terras in Rotterdam-Noord. Gerieflijk aan de witte wijn. Het mag ogen als een vriendinnenclub, dat is het niet. Maar harde, zakelijke doelen hebben de vrouwen ook niet. Ze komen voor „inspirerende gesprekken” en „creatieve ideeën” – want zo kan netwerken ook, vinden ze.

Het is de tweede Rotterdamse bijeenkomst van het landelijke netwerk Bites & Business, dat op twintig locaties avonden organiseert voor vrouwen. Zelfstandig of in loondienst, dat maakt niet uit. Beroepsgroep evenmin.

Vrouw zijn is eigenlijk de enige voorwaarde. Want een clubje vrouwen heeft elkaar genoeg te vertellen „voor een avondvullend programma”, meent Hoefnagels. Een programma is er dus niet vanavond: geen sprekers of thema. „En anders heb je altijd nog je eten om op te focussen”, zegt ze praktisch. „Eten vindt iedereen fijn.”

De vrouwen, gemiddeld tussen de 30 en 50 jaar, hebben de keus. Mosterdsoep of paprikasoep. Daarna vegetarische risotto, makreel of saté. Voor sommigen is deze avond de eerste keer professioneel gezellig doen. Anderen zijn routineuze netwerkers.

Sanne Rotten (29) bijvoorbeeld. Zij loopt wekelijks vier bijeenkomsten af. Ze werkt voor een stichting en moet zoveel mogelijk bedrijven aan zich binden. „Het is gewoon werk.” Al maakt de combinatie met eten het wel informeler, vindt ze.

Het tafelgesprek deint via scrubproducten en vakantieverhalen net zo makkelijk naar professioneel twittergebruik en eerdere netwerkervaringen. Of werk. Geïnteresseerd horen de deelneemsters elkaar uit – wie doet wat? En hoe bevalt dat dan? Her en der worden visitekaartjes uitgewisseld.

Tussen de gangen door circuleren enveloppen en lege velletjes over tafel. Iedere deelneemster heeft één vraag op een witte envelop geschreven. „Welke persoon in je omgeving inspireert je het meest?”. Of: „Hoe kwam mijn introductie op jou over?”

Aan het eind van de avond krijgt iedereen een envelop vol antwoorden terug. Een deelneemster die haar envelop vast wil openmaken wordt terechtgewezen: dat mag pas thuis. Eerst staat er nog een dessert op het menu – tiramisu of citroenijs met wodka. Met koffie of thee. Het citroenijs geniet de voorkeur. De ober hoeft maar één tiramisu te brengen.

    • Teri van der Heijden