FNV: ‘onbehoorlijke’ aanpassing begrotingsakkoord

Vakcentrale FNV is het “totaal oneens” met het vrijdag gesloten begrotingsakkoord. Dat zei voorzitter Ton Heerts vanavond na overleg met de leden, die unaniem tegen de plannen van het kabinet stemden. Heerts kan zich niet kan vinden in de zes miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren, maar wil het sociaal akkoord ook niet openbreken.

FNV-voorzitter Ton Heerts tijdens de bijeenkomst met het Ledenparlement in Woerden. De vakcentrale is het oneens met het begrotingsakkoord.
FNV-voorzitter Ton Heerts tijdens de bijeenkomst met het Ledenparlement in Woerden. De vakcentrale is het oneens met het begrotingsakkoord. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Vakcentrale FNV is het “totaal oneens” met het vrijdag gesloten begrotingsakkoord. Dat zei voorzitter Ton Heerts vanavond na overleg met de leden. Heerts kan zich niet vinden in de zes miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren, maar wil het sociaal akkoord ook niet openbreken.

Door het begrotingsakkoord wordt een aantal maatregelen uit het sociaal akkoord vervroegd ingevoerd zoals de hervormingen in het ontslagrecht. Dat wordt met een half jaar versneld. Ook het beperken van het recht op een WW-uitkering tot een half jaar als werklozen geen nieuwe baan accepteren, gaat eerder in.

De vakcentrale is nog het meest verontwaardigd dat het kabinet zonder rekenschap te geven van de gevolgen van het begrotingsakkoord voor het sociaal akkoord, “eenzijdig” te werk is gegaan.

“Wat is de waarde van een afspraak met dit kabinet?” vraagt Heerts zich hardop af. De vakcentrale vindt de aanpassingen “onbehoorlijk” en “niet fatsoenlijk” stelt het in een persbericht. Het sociaal akkoord wil de FNV-voorzitter echter niet laten vallen:

“Onze handtekening staat nog steeds onder het sociaal akkoord. We hebben in het voorjaar goede afspraken gemaakt. Dat die nu worden opengebroken vind ik niet fatsoenlijk. De afspraak is niet langer afspraak.”

FNV zegt niet opnieuw te willen onderhandelen

Naast de bezuinigingen zijn de FNV-leden het ook niet eens met de uitvoering van de participatiewet waar de gemeenten de regie over krijgen. De FNV ziet het niet zitten “met 408 gemeenten afspraken” te moeten gaan maken. Nieuwe onderhandelingen om tot een compromis te komen, ziet Heerts echter niet zitten.

“Wij gaan niet onderhandelen over het sociaal akkoord. Als we dat gaan doen, dan blijven we bezig.”

Maar volgens NRC-redacteur Eppo König, die vanavond bij het overleg was, valt dat laatste nog te bezien. De FNV gaat het kabinet namelijk wel vragen om verduidelijking:

“De FNV geeft eigenlijk een dubbele boodschap. De vakcentrale is enerzijds boos op het kabinet over de bezuinigingen, waar ze tegen blijven, en de ‘eenzijdige’ aanpassing. Wat is een akkoord nog waard, als het wordt opengebroken, zo redeneert men. Anderzijds zegt de FNV dat ze niet opnieuw willen gaan onderhandelen. Maar ze gaan wel tekst en uitleg vragen aan het kabinet. In werkelijkheid gaan ze daar dus wel degelijk over onderhandelen.”

CNV is wel akkoord met bezuinigingen

Eerder vandaag stemde de CNV overigens wel zonder op- en of aanmerkingen in met het begrotingsakkoord. De vakbond is te spreken over de verbeterde koopkracht voor middeninkomens en blij dat de inhoudelijke ideeën over het ontslagrecht, de WW en de flexibiliteit van de arbeidsmarkt nu een ‘breed politiek draagvlak’ hebben.

    • Anouk Eigenraam