Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Etnische rellen in Moskou na moord op jonge Rus

De moord op een 25-jarige jongen heeft in een buitenwijk van Moskou geleid tot etnische rellen. De oproerpolitie had de grootste moeite om de orde in de wijk Birjoeljovo in het zuiden van de stad te herstellen.

Aanleiding tot de ongeregeldheden was de dood van de 25-jarige jongen Jegor Sjtsjerbakov die donderdagnacht werd doodgestoken toen hij met zijn vriendin thuis kwam na een avondje in de bowlingclub en met een passant ruzie kreeg om het meisje. De dader, die wist te ontkomen, zou uit de Kaukasus komen.

Migranten uit de Kaukasus, sinds eind negentiende eeuw deel van het Russische Rijk, worden in Rusland niet gezien als Slaven maar niet zelden gekwalificeerd als ‘zwartkonten’.

Een dag na de moord kwamen vrienden en buurtbewoners de straat op om meer politietoezicht rond de groentemarkt te eisen. De markten in Moskou worden gedomineerd door kooplui uit de Russische Kaukasus. Hun protest trok jonge nationalisten en voetbalsupporters aan.

Ook ‘nationaal bolsjewieken’, aanhangers van de radicale romancier en oppositioneel Edoeard Limonov mengden zich, sommigen bewapend met gaspistolen, in de menigte. Onder het scanderen van leuzen als ‘Rusland voor Russen’ vernielden honderden jongeren er marktkramen en auto’s.

De politie hield bijna 400 mensen aan. Volgens oud-locoburgemeester Sergej Stankevitsj van Moskou is de ‘pogrom’, zoals het in het Russisch heet, de ‘uitbarsting’ van een vulkaan van groeiend nationalisme. (AFP/AP)