Een digitale afdruk van je leven

None

Zien Informatief

Tegenlicht: TechMens

Nederland 2, 21.00-22.00u.

Er zijn maar weinig dingen die lifelogger Gordon Bell niet van zichzelf bijhoudt. Ademhaling, stressniveau, hartslag, beweging, maar ook een continue stroom foto’s van het cameraatje om zijn hals. Behangen met gadgets creëert Bell een digitale afdruk van zijn leven – eentje die ook na zijn dood blijft bestaan. Als je futurologen moet geloven biedt het oogsten van je eigen data de grootste kans op een gezond bestaan: lifeloggers weten het immers beter dan de dokter.

Deze Tegenlicht-aflevering gaat over de opmars van slimme elektronica op en aan het lichaam. Bijvoorbeeld Google Glass, veelbesproken maar nog altijd niet op de markt. Deze computerbril herkent gesproken vragen en helpt online met hoofdrekenen, de route naar de Starbucks en de naam van die ene acteur uit die ene film. TechMens legt filosofen de vraag voor: word je lui en dom als kennis altijd binnen handbereik is? Of krijgen onze hersenen meer tijd voor creatieve ideeën en innovatie? Maar wat voor innovatie? Britse studenten experimenteren met elektronica die je gelaatsuitdrukking aanstuurt. Met één druk op de knop kijk je blij, geïnteresseerd of van duh...

Marc Hijink