Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Klacht machinisten tegen spotje

De vakbond van spoorwegpersoneel FNV Spoor heeft een klacht ingediend bij de Reclame Codecommissie (RCC) over een reclamespotje voor de Donorweek, deze week. Op het filmpje is een triatleet met een donorhart te zien die het spoor over rent, terwijl een trein nadert. De man schiet nog even onder de spoorbomen door. Het spotje eindigt met de vraag: ben jij al donor?

Het spotje is gemaakt in opdracht van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) door filmer Dick Maas. Het wordt in verschillende varianten vertoond in bioscopen en op de televisie. Bedoeling is mensen te stimuleren zich te laten registreren als donor.

Volgens de machinisten stimuleert het filmpje gevaarlijk gedrag. Regelmatig worden er mensen aangereden die ondanks de slagbomen nog snel even het spoor oversteken. Bij machinisten leidt dat risicovolle gedrag tot stress en soms zelfs tot trauma’s.

In een reactie zegt Schippers: „Wat ik zie, is iemand die het leven leeft met een donorhart: living on the edge! En dat is een groot contrast met mensen op de wachtlijst voor een transplantatie. Hun leven staat stil in afwachting van een orgaan. Het is een prikkelend filmpje, ik sta er volledig achter. Ik wacht het oordeel van de Reclame Code Commissie af." De RCC velt donderdag een oordeel.