Dodental vertrapping na paniek op brug India loopt op tot 115

Het dodental als gevolg van de paniek die gisteren ontstond onder hindoepelgrims in India is opgelopen tot 109. De pelgrims verdrukten elkaar toen een menigte op de terugweg van een tempel een brug over moest en het gerucht zich verspreidde dat de brug op instorten stond.

Mensen lopen langs de lichamen van slachtoffers na de vertrapping op de brug bij de Ratangarh-tempel in India. Foto Reuters / Stringer

Het dodental als gevolg van de paniek die gisteren ontstond onder hindoepelgrims in India is opgelopen tot 109. Dat meldt persbureau AP. De pelgrims verdrukten elkaar toen een menigte op de terugweg van een tempel een brug over moest en het gerucht zich verspreidde dat de brug op instorten stond.

De ramp op de brug over de rivier de Sindh voltrok zich in de buurt van een tempel in de deelstaat Madhya Pradesh. Een aantal mensen sprong in de paniek van de brug, anderen werden verdrukt. De brug stortte niet in. Naast de 109 doden waren er ook vele tientallen gewonden. Onder de doden zijn voornamelijk vrouwen en kinderen, zei de politie. Het dodental kan nog oplopen.

De pelgrims verzamelden zich om op de laatste dag van het tien dagen durende Navaratra-feest de godin Durga te vereren. In de tempel van het afgelegen dorp Ratangarh wordt die godin vereerd. Honderdduizenden pelgrims zouden op de been zijn geweest.

Update 14.10 uur: Het dodental is later vandaag opgelopen tot 115.

Ratangarh, waar het ongeluk plaatsvond:


Toen de paniek uitbrak, probeerde de politie de menigte in bedwang te houden met de wapenstok, waarop de agenten met stenen werden bekogeld. Een agent raakte daardoor zwaargewond.

Het is niet de eerste keer dat dit in Ratangarh gebeurt. In 2006 kwamen daar al rond de vijftig mensen om het leven bij een verdrukking. De deelstaatregering heeft een onderzoek gelast naar de verdrukking van gisteren.

    • Anouk van Kampen