Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Dodental cycloon India opgelopen tot 25

Omvergeworpen boten en chaos op het strand van Gopalpur in het oosten van India, na cycloon Phailin.
Omvergeworpen boten en chaos op het strand van Gopalpur in het oosten van India, na cycloon Phailin. Foto Reuters / Adnan Abidi

Het dodental als gevolg van de cycloon Phailin die zaterdag de oostkust van India trof, is opgelopen tot 23. De Indiase kustwacht wist vandaag wel nog zeventien opvarenden te redden van een schip dat tijdens de storm zonk. Dat hebben de autoriteiten vandaag bekendgemaakt, aldus persbureau AP.

Een reddingsboot met daarin de opvarenden werd gisteren ontdekt door een vliegtuig van de kustwacht. Ze zijn vandaag opgepikt en naar Calcutta gebracht. “Ze zijn nu allemaal veilig en ze zijn voor controle naar een ziekenhuis gebracht”, verklaarde een commandant van de kustwacht na de redding.

Update 14.10 uur: Het dodental als gevolg van de cycloon is later vandaag opgelopen tot 25.

Omdat de overheid van tevoren bijna een miljoen mensen had geëvacueerd, vielen er veel minder slachtoffers dan werd gevreesd. Het assertieve optreden van de autoriteiten was deels ingegeven door de pijnlijke herinneringen aan cycloon Orissa, die in 1999 aan zeker tienduizend mensen het leven kostte. De enorme evacuatie was de meest grootschalige ooit uitgevoerd in India.

Het dodental valt door het overheidsingrijpen vooralsnog mee, maar de cycloon heeft wel veel materiële schade aangericht. Phailin was de krachtigste cycloon die het land in tien jaar trof. Nadat de cycloon zaterdagavond aan land kwam, zwakte hij wel af. Daarvoor werden windsnelheden tot aan 210 kilometer per uur gemeten. Bomen werden ontworteld en vlogen rond, en golven reikten tot een hoogte van 3,5 meter. Tienduizenden onderkomens werden weggevaagd en voor honderden miljoenen euro’s aan gewassen werd verwoest.