Deze ambtswoning renoveren van een Duitse bisschop kostte 31 miljoen

Hij wordt al de ‘luxe’-bisschop genoemd, de ‘bling’-bisschop en ‘praal’-bisschop; de Duitse bisschop Franz Tebartz-van Elst van het bisdom Limburg ligt onder vuur wegens de kostbare verbouwing van zijn ambtswoning. Die viel zes keer hoger uit dan de bedoeling was. Vandaag kwam de bisschop er vooralsnog met een standje vanaf.

Luchtfoto van de verbouwde ambtswoning met op de voorgrond de kathedraal van Limburg.
Luchtfoto van de verbouwde ambtswoning met op de voorgrond de kathedraal van Limburg. Foto EPA / Thomas Frey

Hij wordt al de ‘luxe’-bisschop genoemd, de ‘bling’-bisschop en ‘praal’-bisschop; de Duitse bisschop Franz Tebartz-van Elst van het bisdom Limburg ligt onder vuur wegens de kostbare verbouwing van zijn ambtswoning. Die viel zes keer hoger uit dan de bedoeling was. Vandaag kwam de bisschop er vooralsnog met een standje vanaf.

De bisschop zou onder andere een vrijstaand bad hebben laten plaatsen van 15.000 euro, een privékapel van 2,9 miljoen euro en een conferentietafel van 25.000 euro. Toch zei Tebartz-van Elst in eerdere interviews zijn levensstijl alles behalve ‘pompeus’ te vinden.

Franz-Peter Tebartz-van Elst in de binnentuin van zijn verbouwde residentie. Foto EPA / Boris Roessler

Hoewel de roep om zijn aftreden steeds luider klinkt en er al dagen protesten zijn bij zijn ambtswoning houdt de kerk hem voorlopig nog de hand boven het hoofd. Afgelopen weekend vloog Tebartz naar Rome voor een onderhoud met de paus, die hem als enige uit zijn functie kan ontheffen. Onduidelijk is of hij de paus, die zelf een sobere levensstijl predikt, gesproken heeft. Maar kennelijk heeft hij zijn ontslag nog niet gekregen.

Op een bisschopsconferentie in het Vaticaan zei de Duitse aartsbisschop Robert Zollitsch vandaag wel vermanend dat bisschop Tebartz “bij zichzelf te rade moet gaan”:

“Ik ben ervan overtuigd dat Tebartz-Van Elst zichzelf kritisch onder de loep zal nemen.”

De aartsbisschop heeft wel een onderzoek ingesteld naar de miljoenen kostende renovatie en de manier waarop het besluit tot stand is gekomen. De kerkelijke onderzoeker zal beslissen of Tebartz geld van de kerk oneigenlijk heeft gebruikt.

Bisschop vloog business class naar India om armoede te zien

De bisschop lag al eerder onder vuur omdat hij vorig jaar eerste klas naar India vloog om er armoedebestrijdingsprogramma’s te bezoeken. Omdat hij onder ede verklaarde dat dit niet waar was, moest het weekblad Der Spiegel een rectificatie plaatsen over hun berichtgeving. Nu blijkt dat het wel degelijk waar was, dreigt de bisschop ook nog een veroordeling te krijgen wegens meineed.

Duitse media berichten volop over de ‘zonnekoning’ en steken de draak met zijn uitgaven. In de Duitse Heuteshow is de bisschop al een aantal keren op de hak genomen. Zo verklaart in de show de woordvoerder van het bisdom Limburg dat de bisschop gezegd had “ongeveer tussen de tien en twintig miljoen euro” nodig te hebben voor de verbouwing. Presentator Oliver Welke:

“Ah, ja dat is inderdaad exact tussen de tien en twintig miljoen geworden. Namelijk 31 miljoen!”

Presentator Welke weet ook waar de naam Tebartz nu voor staat: Teuerster Bisshof Aller TZeiten, duurste bisschop aller tijden:

Ondertussen moet Tebartz dus van zijn bisdom ernstig gaan nadenken over zijn daden. Die introspectie zal hem in een bad van 15.000 euro vast zwaar vallen.