Commissie Europarlement wil af van vergaderlocatie Straatsburg

Leden van het Europees Parlement tijdens een stemming in Straatsburg.
Leden van het Europees Parlement tijdens een stemming in Straatsburg. Foto Reuters / Vincent Kessler

De commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid een rapport goedgekeurd waarin staat dat het Parlement zelf moet kunnen besluiten “waar en wanneer het vergadert”. Dat meldt persbureau AFP. Het is een eerste stap richting opheffing van de vergaderlocatie Straatsburg.

“Het Parlement zou het recht moeten hebben zijn eigen werkafspraken vast te stellen”, staat er in de tekst, die 22 stemmen voor kreeg en 4 stemmen tegen. Het meeste werk door Europese instituties wordt gedaan in de Belgische hoofdstad. Volgens de auteurs van de tekst kost de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg voor de vergadering het Parlement tussen de 169 en 204 miljoen euro per jaar. Dat is een aandeel van tussen de 15 en 20 procent van de jaarlijkse begroting. Brussel en Straatsburg liggen zo’n 435 kilometer uit elkaar.

Ook de extra CO2-uitstoot wordt genoemd in het rapport als reden om de zetel op te heffen. Het gebouw in Staatsburg wordt “maar 42 dagen per jaar gebruikt en staat 89 procent van de tijd leeg”.

Frankrijk fel tegen afschaffing

Om de locatie daadwerkelijk af te schaffen, moeten alle EU-leiders daarmee instemmen. Of dat gebeurt, is zeer de vraag. Frankrijk is fel tegenstander van afschaffing. Bij een eerdere poging van de EU om minder tijd in Straatsburg door te brengen, stapte Frankrijk naar het Europees Hof van Justitie. Dat oordeelde dat Europese verdragen worden geschonden als er minder in Straatsburg wordt vergaderd.

    • Mirjam Remie