CBS: nog nooit zo weinig tienermoeders als vorig jaar

In 2012 kregen 2.200 meisjes van onder de twintig een kind. Dat was 1,5 procent van alle geboorten en daarmee ligt het aantal tienergeboorten lager dan ooit, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tienermoeders komen relatief het vaakst voor onder meisjes met een Antilliaanse en Surinaamse achtergrond.

Foto ANP / Lex van Lieshout

In 2012 kregen 2.200 meisjes van onder de twintig een kind. Dat was 1,5 procent van alle geboorten en daarmee ligt het aantal tienergeboorten lager dan ooit, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS meet het aantal tienermoeders sinds de jaren vijftig. In de twee decennia daarna steeg het aantal meisjes tussen de 15 en 19 jaar oud dat een kind kreeg, tot een hoogtepunt rond 1970. Werden er toen nog ruim twintig baby’s geboren per duizend tienermeisjes, vorig jaar waren dat er 4,5.

Het aantal tienermoeders is relatief hoog onder meisjes met een Antilliaanse of Surinaamse achtergrond: vier tot vijf keer zo veel als het gemiddelde in Nederland.

Volgens het CBS is het geboortecijfers onder tieners in Nederland een van de laagste ter wereld. Alleen in Denemarken en Zwitserland ligt het gemiddelde lager.

    • Peter Zantingh