Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Britse politie toont nieuwe compositietekening in zaak-Maddie

De Britse politie heeft een compositietekening openbaar gemaakt van een nieuwe mogelijke verdachte in de zaak rond de verdwijning van Madelaine ‘Maddie’ McCain. De politie heeft nieuwe aanknopingspunten gevonden en een nieuwe reconstructie kunnen maken van de gebeurtenissen.

Compositietekening van de Britse politie van een mogelijke verdachte in de zaak-Maddie.
Compositietekening van de Britse politie van een mogelijke verdachte in de zaak-Maddie. Tekening Reuters / Metropolitan Police

De Britse politie heeft een compositietekening openbaar gemaakt van een nieuwe mogelijke verdachte in de zaak rond de verdwijning van Madeleine ‘Maddie’ McCain. De politie heeft nieuwe aanknopingspunten gevonden en een nieuwe reconstructie kunnen maken van de gebeurtenissen. Het toen driejarige meisje verdween in mei 2007 uit het appartement in Portugal waar zij met haar ouders de vakantie doorbracht.

De politie wil de man op de compositietekening opsporen en verhoren omdat hij door twee getuigen in de omgeving is gesignaleerd van het appartement waar het meisje verbleef, in Praia da Luz. Het is niet zeker dat hij iets met de zaak te maken heeft, maar de politie meent wel dat hem opsporen en spreken van “vitaal belang” voor het onderzoek is.

De BBC schrijft dat ooggetuigen een blanke man van tussen de twintig en veertig jaar oud weg hebben zien lopen bij het vakantiehuisje van de familie McCann, met in zijn handen een blond kind van drie of vier jaar oud, dat mogelijk een pyjama droeg. De BBC gaat vanavond in het programma Crimewatch onder andere de afbeelding van de man tonen. Ook gaat de politie in dat programma uitgebreid in op de nieuwe reconstructie en toont ze andere compositietekeningen van individuen die ze graag wil spreken.

Tekening wordt ook in Opsporing Verzocht getoond

Ook Nederland en Duitsland is gevraagd de compositietekeningen aan het publiek te tonen. In Nederland besteedt Opsporing Verzocht morgen aandacht aan de zaak.

De Mirror meldde gisteren al dat de politie in verband met de zaak een Brit heeft opgepakt. Dat wilde de politie niet bevestigen. Volgens zegslieden heeft de man verklaard Madeleine enkele weken geleden te hebben gezien.

De Britse politie heeft de zaak in onderzoek genomen nadat de Portugese politie geen stap verder was gekomen en de ouders van Madeleine alles op alles hadden gezet om aandacht te blijven vragen voor de verdwijning van hun dochter.