Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Beruchte Somalische ‘piratenkoning’ opgepakt in België

In België is dit weekend Mohamed Abdi Hassan, bijnaam Afweyne (‘De Grote Mond’), opgepakt. Dat schrijft De Standaard. Afweyne was volgens de VN een van de meest beruchte en machtigste piraten van de kusten van Somalië. Hij haalde miljoenen binnen met het kapen van schepen.

Hassan leidde samen met zijn zoon Abdikadir acht jaar lang een piratenbende, de ‘Somali Marines’. Ze kaapten schepen met munitie en vroegen er losgeld voor. In 2009 gijzelde hij zeventig dagen lang de Pompei, een Belgisch schip. Zijn vele connecties maakten het tot nu toe lastig hem op te pakken.

In januari van dit jaar kondigde Afweyne op een heuse persconferentie aan dat hij met pensioen ging; zijn dagen als piraat lagen achter hem. Hij zei toen zich te willen richten op de Somalische politiek.

Waarom Hassan naar België kwam, is onduidelijk. Volgens De Standaard was hij erg verrast toen de politie hem (en een hoge Somalische ambtenaar die met hem meereisde) zaterdagochtend op de Brusselse luchthaven Zaventem arresteerde. Hassan was op het vliegtuig gestapt in Nairobi, Kenia.