Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeven medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Syrië

In het noorden van Syrië zijn zeven medewerkers van het Rode Kruis ontvoerd. Dat heeft een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Damascus meegedeeld.

Twitter avatar YvesDaccord Yves Daccord 7 of our colleagues have been abducted in northwest #Syria. We call for their immediate release.

Het Rode Kruis-team werd vandaag rond 12.30 uur door gewapende mannen ontvoerd bij Saraqeb, in de provincie Idlib. Een is een vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan, de zes anderen zijn medewerkers van het ICRC. Woordvoerder Simon Schorno wilde niet zeggen welke nationaliteiten de zes hebben.

Een anonieme Syrische functionaris zei tegen het Syrische staatspersbureau dat de vier auto’s van het Rode Kruis-team eerst werden beschoten. Het persbureau schreef de ontvoering toe aan ‘terroristen’, de standaardbenaming voor de tegenstanders van president Assad.

Schorno zei dat het Rode Kruis-team op de terugweg was naar Damascus. Ze waren sinds 10 oktober in het veld geweest om de medische situatie in het gebied in kaart te brengen en te bekijken hoe er zorg kon worden geboden. Het deel in het noorden van Syrië waar de ontvoering plaatsvond ‘is per definitie een lastig gebied om binnen te gaan”, zei Schorno. In Idlib zijn vaker hulpverleners en buitenlandse journalisten ontvoerd. (AP / Novum)