Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Welkom op Station Kapsalon, het eindpunt van deze trein

De nieuwe entree van Rotterdam CS in aanbouw.
De nieuwe entree van Rotterdam CS in aanbouw. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het is een goed Rotterdams gebruik om nieuwe gebouwen in ‘Rotjeknor’ direct te voorzien van een bijnaam. Het opvallende spiegelende kreukeldak van de puntige entree van Rotterdam Centraal heeft er nu ook een: Station Kapsalon.

Tenminste, Station Kapsalon is de winnaar van een verkiezing voor de favoriete bijnaam van het opvallende station.

Twitter avatar samuellevie Samuel Levie Station Kapsalon! Wie gaat er 18 oktober mee naar 010? Check @wateetrotterdam! http://t.co/ykY7oPUp92

Station Kapsalon - een verwijzing naar het Rotterdamse gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma, kaas, knoflooksaus en salade, geserveerd in aluminium bakjes - is niet de enige bijnaam. In de volksmond wordt Rotterdam CS tegenwoordig ook wel De Haaienbek, De Grote Muil, De Boeg, Station Zinksnijer of De Patatzak genoemd.

Met 972 stemmen tegen 783 stemmen bleef Station Kapsalon de grote concurrent De Haaienbek net voor. Station Kapsalon is dus niet unaniem gekozen en het is afwachten welke naam uiteindelijk écht in zwang raakt. Of, zoals iemand in de reacties bij RTV Rijnmond zegt:

“Een gebouw of bouwwerk krijgt een bijnaam omdat mensen het ergens mee associëren. Niet door een of andere verkiezing. “Haaiebek” is wat er bij mij als eerste opkomt. De associatie met een bak patat zie ik echt niet, en ik hoop van ganser harte dat de overige 1.208.038 inwoners van Rijnmond de naam “kapsalon” niet gaan overnemen. Leg dat maar eens uit aan een toerist.”

De Kuip, de Koopgoot, Kabouter Buttplug, De Zwaan, de Hunkerbunker. Dat Rotterdam Centraal in de volksmond sowieso niet Rotterdam Centraal gaat heten lijkt een gegeven: Rotterdammers houden van bijnamen. Herco Kruik verzamelt ze allemaal en over de 1.500 bijnamen die hij nu kent gaf hij onlangs deze presentatie: