Overlast door zware regenval in westen en midden van het land

Een auto rijdt door enorme plassen in Rotterdam.
Een auto rijdt door enorme plassen in Rotterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

In het westen van het land komen veel meldingen binnen van wateroverlast als gevolg van de zware regenval. Met name op Goeree-Overflakkee zijn veel straten en kelders ondergelopen, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Ook de regio’s Amsterdam en Utrecht hebben te kampen met wateroverlast.

Op Goeree-Overflakkee is de meeste neerslag gevallen. De teller staat daar op honderd millimeter, wat neerkomt op tien emmers per vierkante meter.

Twitter avatar helgavanleur Helga van Leur En de teller tikt vrolijk door: http://t.co/J8LA2lDavd #officieus ‘Normale’ gem. maandhoev. regen okt in kaartje. http://t.co/4QAwL8NWaZ

Sommige woningen op het Zuid-Hollandse eiland hebben te maken met wateroverlast. De riolering kan het water niet aan, laat de brandweer weten. Straatputten lopen over en via toiletten of doucheputten kan water omhoog komen. In Stellendam, Melissant, Middelharnis, Goedereede en Ouddorp zijn straten afgezet. Ziekenhuizen en verzorgingshuizen worden gecontroleerd.

Stormschade in regio Amsterdam

Ook in de regio Amsterdam kwamen meldingen binnen. Daar ging het met name om stormschade als gevolg van de stevige wind, liet een zegsvrouw van de brandweer weten. De brandweer moest vier keer uitrukken om omgevallen bomen van de weg te halen.

Twitter avatar MoormanMark Mark Moorman Beeld vd dag. Paraplukerkhof, hoek prins hendrikkade en rokin. #regen http://t.co/VZg1tuyOLd

In de provincie Utrecht stonden eveneens straten blank. Dierenpark Amersfoort besloot eerder op de ochtend de deuren te sluiten wegens de wateroverlast. In Zeeland leek het mee te vallen met de overlast door regen. Daar kwamen slechts enkele meldingen binnen, aldus Veiligheidsregio Zeeland.

Code oranje voor Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht

Het KNMI gaf vandaag een waarschuwing uit voor extreem weer. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht geldt code oranje vanwege grote hoeveelheden neerslag. In Noord-Holland is code geel van kracht vanwege kans op aquaplaning.

Update 16.16 uur:

Twitter avatar BuienRadarNL BuienRadarNL KNMI heeft Code Oranje voor het zuidwesten beëindigd. De Aanhoudende regen kan nog wel voor wat overlast zorgen.

Maandag krijgt de westelijke helft van het land nog te maken met regen en is het bewolkt met zo’n 13 tot 15 graden. Woensdag is het even droog, de dagen erna gaat het weer regenen.

Bekijk hier de actuele gegevens van verschillende weerstations.

Twitter avatar peterdonk Peter Donk Er valt veel regen. Deze foto komt uit Dirksland http://t.co/VZdYw4on8i
    • Lex Boon