KNMI waarschuwt voor extreme neerslag - grote overlast

Foto ANP/ Jeroen Jumelet

Het KNMI waarschuwt vandaag voor extreem weer. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht geldt code oranje vanwege grote hoeveelheden neerslag. Voor automobilisten geldt een aparte waarschuwing.

Op sommige plaatsen valt er meer dan tachtig millimeter regen, aldus het KNMI. Verder komt er in het zuidwesten onweer voor en zijn aan de kust zware windstoten mogelijk.

Volgens weerman Reinier van den Berg kan Hellevoetsluis vandaag 100 milimeter neerslag halen als het zo blijft regenen:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Volgens http://t.co/g9zjqbUIYK is er in Hellevoetsluis sinds middernacht al 70 mm gevallen. Misschien halen ze de 100 wel. #ExtreemWeer

A20 deels afgesloten

Meldingen van wateroverlast zijn er tot dusver vooral op Goerree-Overflakkee, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.

In de provincie Utrecht kwamen meldingen uit onder meer Zeist, Maarssen en De Bilt binnen. Die gingen over stormschade en ondergelopen kelders en straten, laat een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht weten.

Grote plassen op de weg

Automobilisten die vandaag nog de weg op gaan moeten rekening houden met grote plassen water op de wegen, zo waarschuwt de ANWB. Vooral in de provincies waarvoor het KNMI code oranje heeft afgegeven kan regen overlast veroorzaken. De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwt voor slipgevaar.

Op de A20 tussen Gouda en Hoek van Holland werd het knooppunt Kethelplein vanohtend afgesloten. Een deel van de weg kwam daar onder water te staan omdat de riolering het water niet aankon. Rond 11:30 uur ging de weg weer open, meldt de VID. Het verkeer moet er nog wel langzamer rijden.

Volgens weeronline.nl is de hoeveelheid neerslag die dit etmaal plaatselijk valt, evenveel als er normaal in de hele maand oktober valt. In de avond gaat het minder hard regenen.

Sparta - Achilles ’29 afgelast

Door de hevige regenval is de eerstedivisiewedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Achilles ’29 vandaag afgelast. Het Rotterdamse veld is onbespeelbaar, oordeelde scheidsrechter Edwin van de Graaf.

Doordat de Kasteelclub niet in actie komt blijft FC Dordrecht hoe dan ook koploper in de Eerste Divisie. Het eerstedivisieduel tussen Telstar en Helmond Sport in Velsen gaat zondag vooralsnog wel door.

Dierenpark Amersfoort dicht

Dierenpark Amersfoort heeft de deuren gesloten vanwege het weer. Het park meldt de bezoeker ‘niet de gewenste kwaliteit’ te kunnen bieden door wateroverlast.

“Op sommige plekken liggen meren van water, die ook niet weg te pompen zijn”, laat een woordvoerder weten. Een aantal voetgangerspaden is niet meer te betreden waardoor delen van het park niet te bereiken zijn. Een klein aantal bezoekers van het park is naar huis gestuurd.

De dieren hebben weinig problemen met het weer, meldt de zegsman. Zij kunnen in hun binnenverblijf schuilen. Het park verwacht maandag weer open te zijn.

Voorlopig blijft het nat

Morgen krijgt de westelijke helft van het land nog te maken met regen en is het bewolkt met zo’n 13 tot 15 graden. Woensdag is het even droog, de dagen erna gaat het weer regenen.
(Novum)