Kijken: een docu over de VS en de media, gemaakt door Wikileaks

De documentaire Mediastan is gemaakt door Wikileaks en toont een offensief van jonge journalisten die namens de klokkenluiderssite in 2011 media in Centraal-Azië bezochten en probeerden aan te sporen om geheime Amerikaanse documenten te publiceren.

Dit is gedaan in de landen Kazakhstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan en Afghanistan. Het blijkt een moeizaam te bereiken doel.

Alleen dit weekend is de film gratis te bekijken:
http://www.youtube.com/watch?v=hK6DDC4CV0s&feature=youtu.be&hd=1

Geïnterviewde lokale journalisten geven zelf aan dat ze volledige vrijheid hebben in hun werk, maar als er documenten door Wikileaks worden aangereikt die de machthebbers in dat land negatief belichten blijkt er weinig bereidheid voor publicatie.

Slechts een journalist, werkend voor Radio Liberty in Kirgizië geeft aan waarom hij niet meewerkt: “Wij worden gefinancierd door USAID” (het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking).

In de documentaire worden geheime bezigheden van de Amerikaanse overheid belicht, maar ook komt de vraag welke taak media precies hebben diverse malen terug. Om deze reden zijn in de film ook interviews met de hoofdredacteurs van The Guardian en The New York Times opgenomen, die ook in 2011 zijn gehouden.

    • Annemarie Coevert