Kerry: zicht op oplossing, maar beter geen deal dan slechte deal met Iran

De vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad in gesprek met Iran vorige maand in New York. Komende week nieuw overleg, dan in Genève.
De vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad in gesprek met Iran vorige maand in New York. Komende week nieuw overleg, dan in Genève. AFP / Stan Honda

Het venster voor een diplomatieke oplossing voor het Iraanse nucleaire programma “gaat krakend open”, maar “beter geen deal dan een slechte deal”. Dat zei John Kerry vandaag. Hij hield een toespraak via een satellietverbinding vanuit Londen tot een conferentie van de pro-Israëlische lobbyorganisatie AIPAC in Californië. Het ministerie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken stelde delen van diens toespraak beschikbaar.

“Het venster voor diplomatie gaat nu krakend open. Maar ik wil dat u weet dat onze ogen ook open zijn. Iran moet zijn woorden laten volgen door daden, wij moeten bij elk contact met Iran de veiligheid van Israël in gedachten houden. De VS denken aan de behoefte aan zekerheid, transparantie en verantwoording. En ik ben sterk van mening dat geen deal beter is dan een slechte deal.”

Deze week VN-overleg met Iran

Eerder vandaag sprak Kerry met de Europese buitenlandchef, Catherine Ashton, over Iran, Syrië, Egypte, het vredesproces in het Midden-Oosten en nog een aantal andere zaken. Komende dinsdag en woensdag gaan vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland in Genève met Iran om de tafel.

Iran zou concessies willen doen om verlichting te verkrijgen van de internationale sancties die zijn economie stevig hebben geraakt. Het Westen verdenkt Iran ervan te werken aan een kernwapen. Teheran zegt dat zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame bedoelingen heeft.

Deze week VN-overleg met Iran

De Iraanse onderhandelaar Abbas Araghchi liet vandaag laten weten dat Iran onder geen beding zijn verrijkte uranium naar het buitenland zal sturen om de verdenkingen weg te nemen. Zijn uitlatingen op de website van de Iraanse staatstelevisie zijn in tegenspraak met een verklaring van parlementsvoorzitter Ali Larijani, die vorige week zei dat Iran bereid zou zijn zijn “overtollige” uraniumvoorraad in de onderhandelingen in te brengen.

Araghchi zei ook dat Iran onverminderd vasthoudt aan zijn recht om uranium te verrijken. Hij zei dat dinsdag en woensdag de onderhandelingen in Genève zal voeren. Minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif zou alleen de openings- en slotzitting bijwonen. (Novum)