Doorvoer bouwmateriaal Gaza gestaakt na vondst nieuwe tunnel

Israëlische soldaten in de tunnel die ontdekt werd. AP / Tsafrir Abayov

Israël heeft de doorvoer van bouwmateriaal naar de Gazastrook vandaag weer opgeschort. De aanleiding is de ontdekking van een 1.700 meter lange tunnel onder de grens. Het Israëlische leger denkt dat die door Palestijnse extremisten is aangelegd om Israëliërs te kunnen aanvallen of ontvoeren.

In 2006 gebruikten commando’s van Hamas een dergelijke tunnel om twee Israëlische militairen te doden en een derde te ontvoeren, die vervolgens vijf jaar lang gegijzeld werd in Gaza. Het Israëlische leger toonde de tunnel vandaag aan journalisten. Deze lag ongeveer achttien meter onder de grond en was ongeveer 1,80 meter hoog. De tunnel had betonnen wanden en bogen en langs de wanden liepen elektriciteitsdraden.

Israël: derde tunnel dit jaar

Het leger liet ook lege voedselwikkels, werkhandschoenen en een graafwerktuig zien. Op een van de wikkels stond de datum juni 2013, wat er op zou wijzen dat er tot vrij recent mensen in de tunnel aan het werk zijn geweest.

Het is volgens het leger de derde tunnel die dit jaar onder het hek langs de grens met Gaza is ontdekt. Het werk zou ongeveer een jaar hebben gevergd en er zou zo’n vijfhonderd ton cement in zijn verwerkt.

‘Er zullen duizenden tunnels worden gegraven’

Hamas liet weten zich niets van de ontdekking van de tunnel aan te trekken. Er zullen nog wel “duizenden” tunnels worden gegraven, luidde de reactie van een woordvoerder.

Israël heeft jarenlang de doorvoer van bouwmateriaal naar Gaza om veiligheidsredenen verboden. Sinds 2010 worden echter sommige materialen doorgelaten voor internationaal gefinancierde bouwprojecten. Sinds dit jaar liet Israël ook beperkte hoeveelheden voor particulier gebruik door. (Novum)