Frankrijk wil meer troepen om chaos in CAR te bestrijden

Jonge strijders dit weekend bij een onlangs afgebrande woning in Bogangolo, 171 km van de hoofdstad Bangui. AFP / Pacome Pabandji

Frankrijk gaat zijn troepenmacht in Centraal Afrikaanse Republiek mogelijk verdubbelen. Met een nieuw uit te spreken VN-resolutie moet voorkomen worden dat de situatie in het land volledig uit de hand loopt.

Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dat vandaag tijdens een bezoek aan CAR met Eurocommissaris voor humanitaire hulp Kristalina Georgieva. Volgens Reuters proberen ze er internationale aandacht te winnen voor een “grotendeels vergeten crisis”.

Bozizé afgezet: 400.000 vluchtelingen

Nadat voornamelijk de moslimrebellengroep Seleka in maart verantwoordelijk was voor het afzetten van president François Bozizé, heerst in CAR chaos. Gevreesd wordt dat het machtsvacuüm wordt opgevuld door islamitische strijders uit landen als Mauritanië, Kenia en Somalië.

Nu ruim vierhonderdduizend mensen op de vlucht zijn geslagen voor het geweld roept Frankrijk de internationale en regionale gemeenschap op het conflict niet te negeren. Het land heeft weinig trek in opnieuw een solo-operatie als in Mali, waar bondgenoten als de VS het lieten afweten.

De Afrikaanse Unie heeft zo’n 2.500 manschappen in CAR en zit daarmee aan haar taks, verder zijn er vierhonderd Fransen ingezet. Via Parijs wordt gemikt op een resolutie van de VN-veiligheidsraad waardoor de operatie op een door Frankrijk aangevoerde VN-vredesmacht zou kunnen rekenen. Centraal Afrikaanse Republiek is een van de armste landen ter wereld.

    • Jules Seegers