Dijsselbloem: CPB maakt doorrekening begrotingsakkoord

De coalitie en oppositiefracties poseren na de presentatie van het bereikte akkoord. Foto ANP/Martijn Beekman

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat het begrotingsakkoord tussen kabinet en D66, ChristenUnie en SGP doorrekenen, zo meldt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vanmiddag.

Dijsselbloem meldt tegenover het ANP dat vrijdag, toen het akkoord over de begroting van 2014 definitief werd, al aan het CPB is gevraagd dit te doen. De doorrekening kan komende week al beschikbaar zijn tijdens het Kamerdebat over het akkoord, waarvoor de vijf betrokken partijen een meerderheid hopen te vinden in de Eerste Kamer. Als ook de gevolgen voor economie, groei en banen moeten worden meegenomen in de doorrekening zal het iets langer in beslag nemen volgens Dijsselbloem.

CDA en GroenLinks wilden doorrekening voor Algemene Beschouwingen

Het CDA en GroenLinks hebben om een doorrekening van het begrotingsakkoord gevraagd voor de Algemene Financiële Beschouwingen die woensdag en donderdag plaats moeten vinden. Woensdag begint de Kamer mogelijk met een debat over het nieuwe akkoord. Ook D66-leider Alexander Pechtold vindt het prima als het Centraal Planbureau het begrotingsakkoord doorrekent, zo meldde hij gisteravond in Nieuwsuur:

Beide partijen willen weten hoe hard de afspraken zijn uit het akkoord. Daarin staat dat de “ambitie” is dat de werkgelegenheid stijgt met vijftigduizend banen. Volgens Dijsselbloem gaat het om werkgelegenheid voor de middellange termijn, een periode van 10 tot 15 jaar. “Het blijven ambities”, voegde hij eraan toe.

Zes miljard bezuinigingen in akkoord

De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben vrijdagavond samen met de oppositiepartijen D66, de ChristenUnie en de SGP het definitieve akkoord gepresenteerd. Door de afspraken zijn de meeste huishoudens volgend jaar beter af volgens de overeengekomen partijen. Ook verbetert de koopkracht voor de meeste mensen in vergelijking met de plannen voor Prinsjesdag. Met alle maatregelen komen de partijen net als het kabinet met Prinsjesdag uit op zes miljard aan bezuinigingen.

Lees ook: Begrotingsakkoord; overzicht van de maatregelen (en wie wat binnenhaalde)

    • Annemarie Coevert